• A társadalombiztosítás által támogatott kezelések már önmagukban jó áron érhetők el, de néhány fürdő még ezen felül is kínál kedvezményeket.

  • Jellemzően abban az esetben, ha csomagban vesszük igénybe a tb-s gyógykúrákat.

  • A budapesti fürdőkben hatalmas különbségek vannak a tb-s árakban, de ez nem véletlen.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) támogatásával országszerte rengeteg fürdőben érhetők el a fürdőgyógyászati kezelések. Név szerint a következő kezelésekről van szó: gyógyvizes medencefürdő, gyógyvizes kádfürdő, iszappakolás, súlyfürdő, szénsavfürdő, orvosi gyógymasszázs, tangentor, víz alatti csoportos gyógytorna.

Ahogy nemrég írtuk, nem érhető el az összes kezelés mindenhol, de azért igyekeznek a hazai gyógyfürdők a lehető legszélesebb kínálatot nyújtani. Fontos megemlíteni, hogy a NEAK csak hozzájárul a költségekhez, nem téríti meg a kezelések teljes díját, ezért a betegeknek némi önrészt mindenhol fizetniük kell. Ugyanakkor azért ez még így is megjelentősen kedvező árat jelent.

Pláne kedvező árat jelent ahhoz képest, hogy a NEAK-os támogatás mértéke 2012 óta nem növekedett. Például egy országos minősítésű gyógyfürdőben egy gyógyvizes medencefürdőhöz csak 274 forint, egy súlyfürdőhöz 561 forint támogatást nyújt a társadalombiztosítás.

Évente két alkalommal 4×15 darab támogatott kezelés vehető igénybe a fő szabály szerint (van azért kivétel). Egyes fürdők különféle akciókat kínálnak a támogatott gyógykezeléseket igénybe vevő vendégek számára. Érdemes ezekről tudni, mert olykor egész jelentős kedvezménnyel érhetők el a tb-s kúracsomagok. Összegyűjtöttük, hogy hol és milyen kedvezményeket kínálnak.

tangentor kezelés

Budapesti gyógyfürdők: ez nem kifejezetten fürdőgyógyászati kedvezmény, de érdemes róla tudni. A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. által működtetett gyógyfürdőkben nagyon jelentős különbségek vannak a NEAK által támogatott fürdőkezelések önrészében. Ez nem véletlen és nem azt jelzi, hogy a szolgáltatás minőségében lenne különbség.

Az eltérő árképzés mögött az áll, hogy az amúgy is zsúfoltabb fürdők irányából szeretnék azok felé a létesítményeik felé terelni a tb-s pácienseket, amelyeknek még bőven van szabad kapacitásuk. Érdemes ezt kihasználni, mert nagyon sokat lehet vele spórolni.

Például a Széchenyi Gyógyfürdőben egy gyógymedence belépő önrésze 2400 forint, a súlyfürdőé 1200 forint, az orvosi gyógymasszázsé 2300 forint. A Gellért Gyógyfürdőben ugyanez a három kezelés: 2400, 1800, 2100 forintba kerül.

Ezzel szemben a Dandár Gyógyfürdőben egy medencefürdő tb-s ára 900 forint, a gyógymasszázs 1400 forint. A Palatinusban és a Paskálban a fürdőbelépő 1400, a gyógymasszázs 1500 forint. A pesterzsébeti fürdőben a tb-s belépő 1200 forint, a gyógymasszázs 1500 forint. Ráadásul a medencefürdős tb-s belépő alapesetben csak 2 órás benntartózkodásra jogosít, viszont a Palatinusban nincs időkorlát.

Magyarán a Széchenyi és a Gellért helyett érdemesebb a fenti fürdőket választani, az időkorlátmentes benntartózkodás miatt ezen belül is különösen ajánlott a Palatinus fürdő.

Palatinus fedett termálvizes medence

Celldömölk-Vulkánfürdő: egész évben igen vonzó árakkal csalogatják a vendégeket. A medencefürdő önrésze mindössze 560 forint, a gyógyvizes kádfürdőé 420 forint, az iszappakolás 380 forint, súlyfürdő 300 forint, szénsavfürdő és a tangentor 365 forint, gyógymasszázs 500 forint, víz alatti csoportos gyógytorna 350 forint. Ezek nagyon baráti árak. Ugyanakkor a fürdőben csak kéthetente szombaton tartanak orvosi rendelést.

Celldömölk gyógyvíz

Cserkeszőlő: a település gyógyfürdőjében egy tb-s csomagajánlat érhető el. A medencefürdő, valamint napi 3 gyógykezelés ára 1200 forint. Ráadásul ehhez választhatnak egy ajándék szolgáltatást, ami az összes medence használata, vagy sószoba belépő lehet.

Cserkeszőlő gyógyászat

Győr: a Rába Quelle fürdő gyógyászati csomagja január eleje óta érhető el és visszavonásig érvényes. A 60 darabos tb-s kúracsomag ára 70 500 forint helyett nyugdíjasoknak csak 21 ezer forintba, aktív korúaknak 27 ezer forintba kerül. Az egy kezelésre jutó ár így 350, illetve 450 forint.

Rába Quelle

Hajdúszoboszlói Gyógyfürdő: van egy gyakorlatilag állandónak tekinthető tb-s csomagajánlatuk. Ez napi négyféle kezelést és ezen felül (!) gyógyfürdő belépőt is tartalmaz. Továbbá ajándék gyógyteát, vagy ásványvizet, a kezelési napokon ingyenes belépést az Árpád uszodába (ott is van gyógyvizes medence), 20 százalékos kedvezményt az Aqua-Palace élményfürdő áraiból. Legalább 4 napnyi csomag vásárlása esetén pedig ingyenes belépést biztosítanak vasárnap is a gyógyfürdőbe.

Jelenleg ennek az ára hétköznapokon 1700 forint. Viszont, akik már két hasonló kúrán részt vettek, azok törzsvendégnek számítanak és ebből kapnak 10 százalék kedvezményt. Sőt, most egy március 13-ig érvényes akció keretében 20 százalék a törzsvendég kedvezmény mértéke. Ez így összességében egy nagyon jó ajánlatnak számít.

Hungarospa gyógyvizes medence