• A hét gyógyiszapból hat Magyarországról származik, az egyik pedig igazából nem is iszap, de szintén gyógyhatással bír.

  • Összegyűjtöttük az engedélyezett természetes gyógyiszapokat.

Nagyon sok hazai gyógyfürdőben végeznek gyógyiszapos kezeléseket. Az iszapot jellemzően pakolás, ritkábban kádfürdő formájában alkalmazzák. Az iszappakolások erejének két összetevője van. Az egyik az iszap lassú hőleadása, aminek révén a kezelt testrészt mélyen átmelegíti és lokális vérbőséget hoz létre. A másik az iszapból kioldódó különféle ásványi anyagok, amelyek a bőrön keresztül felszívódva fejtik ki a kedvező hatásukat.

Tulajdonképpen a hatásmechanizmusa nagyon hasonló a meleg vizes gyógyfürdőhöz, hiszen ott is a hőhatás, valamint az felszívódó ásványi anyagok előnyös hatása érvényesül. Az iszappakolásokkal viszont jobban lehet egy adott testtájékot érintő problémát kezelni.

Az iszapkezelést jellemzően a gerincet, valamint a végtagokat érintő megbetegedéseknél, izomfájdalmaknál, reumatikus problémáknál, műtéteket és sportsérüléseket követően alkalmazzák. Ugyanakkor a javallatai között megtalálhatók a nőgyógyászati gyulladások, valamint a pikkelysömör is.

Azt talán kevesen tudják, de a gyógyiszapokra is szigorú szabályozás vonatkozik. Nem lehet csak úgy akármit természetes gyógyiszapnak nevezni. A gyógyvíz és a gyógyfürdő titulushoz hasonlóan ezt is engedélyeztetni kell az illetékes hatóságnál, aminek során az iszap gyógyhatását hivatalosan is igazolni kell.

iszappakolás

Jelenleg 7 természetes gyógyiszap rendelkezik engedéllyel. Ebből hat hazai, egy ausztriai eredetű. Ez utóbbi annyiból érdemel említést, hogy a hatályos szabályozás szerint külföldről származó gyógyiszapot csak a fogyasztók számára értékesíthető kiszerelésben lehet forgalmazni. Magyarán az ausztriai gyógyiszappal a fürdőkben gyógyiszapos kezelést nem lehet végezni.

A legutóbbi engedélyt tavaly adták ki egy készítményre, ami igazából nem is iszap, hanem egy agyagfajta származéka az úgynevezett bentonit por, ami a nógrádi Kazár községből származik. Ezt az építőiparban használják, de kozmetikumként is alkalmazható, s kiderült, hogy gyógyhatása is van, ha az iszapkezeléshez hasonló formában alkalmazzák.

Magyarországi engedéllyel rendelkező természetes gyógyiszapok:

1. Marosi gyógyiszap – származási hely: Makó (Csongrád megye)

2. Kolopi gyógyiszap – származási hely: Tiszasüly (Jász-Nagykun-Szolnok megye)

3. Hajdúszoboszlói Gyógyiszap – származási hely: Hajdúszoboszló (Hajdú-Bihar megye)

4. „Georgikon” természetes tőzeg gyógyiszap – származási hely: Alsópáhok (Zala megye)

5. Neydharting Gyógyiszap – származási hely: Neydharting (Felső-Ausztria)

6. Szent András természetes gyógyiszap – származási hely: Alsópáhok (Zala megye)

7. Kazár bentonit por – származási hely: Kazár (Nógrád megye)