• A reumatológiai megbetegedések differenciált kezelésére van szükség, és nagyon fontos, hogy a betegeket megfelelő helyen lássák el.

  • Szerteágazóak és rengeteg embert érintenek ezek a betegségek.

Dr. Szekanecz Zoltán, a Magyar Reumatológusok Egyesületének elnöke, a legutóbbi vándorgyűlésüket követő sajtótájékoztatón elmondta, hogy a reumatológiai kórképek nagyon változatosak. A gyakori betegségek nem annyira súlyosak, a súlyos betegségek pedig ritkák, ezért nehéz felismerni őket.

Vannak olyan reumatológiai kórképek, amelyeket már a háziorvos és a területi reumatológusok is elkezdhetnek kezelni, másokat centrumokban, egyetemen vagy országos intézetben látnak el.

A reumatológusok egyesületének elnöke azt mondta: a korral járó reumatológiai kórképek népbetegségnek számítanak. Közéjük tartozik a derékfájás, a porckopás, a csontritkulás, amelyek a lakosság mintegy 60-70 százalékát érintik. Ezen belül az artrózis (ízületi porckopás) 22 százalékot, az oszteoporózis (csontritkulás) csaknem 20 százalékot tesz ki.

hátfájás derékfájás gyógyvíz gyógyfürdő

A gyulladásos betegségek, az ízületi gyulladás, a köszvény valamivel ritkábbak, viszont nagyon gyorsan rokkantságot okoznak. Ezek a betegségek 100-200 ezer embert érintenek. Reumás ízületi gyulladásban körülbelül ötvenezer ember szenved Magyarországon, Bechterew-kórban (a gerinc ízületeinek krónikus gyulladása) 30-40 ezer.

A megbetegedések harmadik csoportját a szisztémás autoimmun betegségek alkotják, amelyeknél az immunrendszer a saját szervezetet támadja meg – mondta a szakember, hozzátéve, ezek a betegségek viszonylag ritkák, összesen néhány ezer páciensről van szó.

Dr. Szekanecz Zoltán hangsúlyozta: reumától nem csak idős emberek szenvednek. A főleg nagyon súlyos változataik akár hároméves gyerekeket is megbetegíthetnek.

(MTI)