• A D-vitamin kedvező hatásait már évtizedek óta hangsúlyozó amerikai professzor szerint felesleges K2-vitamint szedni a D-vitamin mellé.

  • Szerinte ugyanez igaz a magnéziumra is, ugyanakkor a megfelelő kalciumbevitel már szerinte is lényeges.

Az elmúlt években slágertémává vált annak hangsúlyozása, hogy mennyire fontos a megfelelő D-vitamin bevitel, főként a téli időszakban. A téma egyik legismertebb szakértőjének számít az amerikai Michael F. Holick, a Bostoni Egyetem Egészségügyi Központjának professzora. A szakember gyakorlatilag az egész eddigi pályafutását a D-vitamin kutatásának szentelte, már jóval a mostani felkapottsága előtt felhívta a figyelmet a D-vitamin fontosságára.

Ugyanakkor manapság lehet arról is olvasni, hogy a D-vitamin mellé állítólag szükséges a K2-vitamin szedése is. Erről azonban a Michael F. Holick által írt és 2011-ben megjelent könyvben egy sort sem lehet olvasni. Ugyanakkor Holicknak van egy blogja, ahol válaszol az érdeklődők kérdéseire.

Nos, ebben a blogban többen is feltették a kérdést a professzornak, hogy mi a helyzet a K2-vitaminnal, valóban fontos-e szedni a D-vitamin mellé? Holick erre mindegyiküknek azt válaszolta, hogy a nem szükséges K2-vitamin szedése. A 2011-es könyvében erre azért nem tért ki, mert akkoriban még egyáltalán nem merült fel ilyen szempontból a K2-vitamin szerepe.

Jelenleg pedig az a véleménye, hogy az ezzel kapcsolatos kutatások alapján a D-vitamin felszívódásához, hasznosulásához nem szükséges K2-vitamin és minden más állítással szemben artériás lerakódásokat sem okoz az, ha valaki nem szed a D-vitamin mellé K2-t. Holick szerint ez még abban az esetben is igaz, ha valaki nagy dózisban szedi a D-vitamint.

Egyébként a Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológia Társaság egy négy évvel ezelőtti állásfoglalásában is azt írta, hogy „nincs olyan tudományosan alátámasztott közlemény, amely alapján az étrendi bevitelen felül további K2-vitamin szedése lenne indokolt, így az ezt tartalmazó étrend-kiegészítők szedése egészséges személyek részére felesleges”.

Mi a helyzet a magnéziummal?

Michael Holick a könyvében kitér arra is, hogy sokak szerint magnéziumot is kell a D-vitamin mellé szedni. A professzor szerint viszont ez tévhit, nem befolyásolja a magnézium a D-vitamin felszívódását. A könyvben megemlíti, hogy gyakorlatilag mindegy az is, hogy valaki milyen formában – tabletta, kapszula, gélkapszula, csepp – szedi a D-vitamint. Azt is megvizsgálták, hogy az USA-ban elterjedt D-vitaminos tejekből, gyümölcslevekből miként szívódik fel a vitamin, de ezekből is ugyanúgy hasznosul, mint a többi táplálékkiegészítőből.

Van azonban egy valami, amit Holick javasol a D-vitamin mellé szedni, ez pedig a kalcium. Mint írja, ha valaki azt szeretné, hogy a D-vitamin maximális hatást fejtsen ki a csontjaira, akkor akár ételekkel, akár kalciumpótlással napi 1000-1300 mg-ot kell bevinnie az életkorától függően. (50 éves korig a felnőtteknek napi 1000 mg, 50 év felett napi 1200 mg, tinédzserkorban napi 1300 mg).

A D-vitamint tartalmazó ételekről szóló cikkünket ide kattintva találja.

Itt pedig a D-vitamin-hiány tüneteiről találhat információkat.