• Összeérő törölközők a strandokon, folyóparti zugfürdőzők, moncsicsivel játszó gyerekek a Balatonnál, KGST autók és hétvégi telek.

  • Egy kis nyár végi nosztalgia a 80-as évekből.

  • Bónusz videóval a végén.

A Fortepan remek archívumából már többször válogattunk jobbnál jobb régi fotókat. A 80-as évekből a korábbi időszakhoz képest talán kevesebb felvételük van, viszont azok annál jobbak. Megnéztük, hogy a fotóarchívumban található képek alapján hogyan üdültünk, strandoltunk a 80-as években.

Lesz itt minden: gyógyfürdőtől kezdve a korabeli üdülőkön és Wartburgon át egészen a balatoni naplementéig. Személyes kedvencünk az 5-ös és a 6-os kép. A cikk végén pedig egy 1989-es híradófelvételt is megnézhet a balatoni nyár egyik akkori nagy problémájáról.

1. Nyári kánikulai forgalom a Palatinus Strandfürdőben 1980-ban.

Palatinus Strandfürdő retró2. Még szintén 1980-ban járunk és nyáron, viszont már a Széchenyi Gyógyfürdőben, ahol szintén nagy volt a tumultus.

Széchenyi Gyógyfürdő retró3. Jó kis zugfürdőző hely a Margit-sziget déli csúcsánál. A felvétel 1988-ban készült.

Duna retró4. 1982-es fotó Fadd-Domboriból, annak is a szabadstrandjáról.

Fadd Dombori retró5. „Minek strandra menni, ha ott a telek” – akár ez is lehetne a címe ennek az elképesztően erős fotónak. 🙂 Csini fürdőgatyák, ismeretlen fémhulladék az előtérben, bogrács és a kaszás szomszéd a háttérben… gyönyörű. A fotó egyébként 1982-ben készült.Telek retró6. Hangulatában az előbbihez mérhető az ismeretlen településen lévő lapos tetős üdülőt ábrázoló, 1983-as felvétel. A legszebb mégis az előtérben pihenő derék Wartburg, a kor szokása szerint a napfény elől védett kerekekkel, kétujjnyi illesztési hézagokkal és a hőguta elkerülése érdekében letekert ablakokkal.Wartburg retró7. Fapados vízibiciklizők 1988-ban, valahol a Balaton déli partjánál.

Balatoni vízibicikli retró8. Moncsicsijükkel nyaraló gyerekek, szintén a Balatonnál.

Moncsicsi strand retró9. 1981-ben járunk Siófokon: tipikus szállodabelső. A fotó a BM üdülőben készült.üdülő retró10. A BM üdülő, viszont már kívülről és hat évvel később.

BM üdülő retró11. Lemenőben a nap 1989-ben a Balatonnál, a kép a hangulata alapján valamikor a nyár végén készülhetett.

Napnyugta 1989 retróFotók: Fortepan / Magyar Rendőr és Umann Kornél

Ha nem telt be a régi felvételekkel, akkor ide kattintva megnézhet egy 70-es években készült rövidfilmet a hajdúszoboszlói fürdőről.