• Beletúrtunk a Fortepan archívumába és összegyűjtöttünk néhány termálfürdős, strandos fotót a 70-es évekből.

  • Kétszer is volt olajválság, véget ért a vietnami háború, megbukott Nixon elnök, menetrend szerint járt a Concorde, bemutatták a Csillagok háborúját, megalakult az LGT együttes.

  • Eseménydús volt az 1970-es évek.

  • De mi történt ekkor a fürdőkben? Mutatjuk!

1970

Még javában tartott a vietnami háború. Kadhafi kormányt alakított Líbiában. Japán fellőtte az első kísérleti műholdját. Elindult a 2-es metró a Deák tér és az Örs vezér tere között. Az Apollo-13 legénysége majdnem ottmaradt a Holdon. A mexikói labdarúgó vébét Brazília nyerte. Megszületett Csisztu Zsuzsa és Erős Antónia. Elhunyt Váci Mihály és Fekete István. Az év elején tartott népszámlálás szerint Magyarország lakosságszáma elérte a 10 314 152 főt.

 

Eközben az azóta felújított Miskolctapolcai Strandfürdőben is zajlott az élet, kézen álló fürdőző a mélyvizes medence mellett.

Miskolctapolcai strandfürdő 19701971

Az USA-ban betiltották a cigarettareklámokat a tévében. Kelet-Pakisztán Banglades néven önálló állammá alakult. Fellőtték a Szaljut-1 űrállomást. Megalakult a Locomotiv GT. Nobel-díjat kapott Gábor Dénes. Megszületett Schobert Norbert. Elhunyt Louis Armstrong.

Az előtérben a Zalakarosi Termálfürdő gyermekpancsolója, a háttérben a jellegzetes tarka öltözőkabinok. 1971-ben a fürdő még csak 7 éves múltra tekintett vissza, de ebben az évben megszerezték a gyógyvíz minősítést. Amikor a kép készült, még csak szezonálisan – április 15. és november 1. – között üzemelt a Zalakarosi Termálfürdő.

Zalakarosi termálfürdő 19711973

Olajválság söpört végig a világon, a kőolaj hordónkénti ára rövid idő alatt a négyszeresére emelkedett. Véget ért a vietnami háború. Oscar-díjat nyert A keresztapa című film. Kipattan a Watergate-ügy, ami Nixon elnök lemondásához vezetett. Létrehozták a Hortobágyi Nemzeti Parkot. Feloszlott az Illés együttes. Megszületett Varga Izabella. Elhunyt Bruce Lee.

A lenti képen pedig mindezekkel mit sem törődve, békésen áztatták magukat a vendégek a Hajdúszoboszlói Gyógyfürdő gyógyvizes medencéjében. A hajdúszoboszlói egyébként már akkor is az ország legnagyobb gyógyfürdőjének számított.

Hajdúszoboszlói gyógyfürdő 1973Még szintén egy 1973-as fotó: a budapesti Palatinus Strandfürdő nyári kánikula idején.

Palatinus fürdő 19731976

Elindulnak a Concorde szuperszonikus utasszállító menetrend szerinti járatai. Leszállt a Marson a Viking-1 űrszonda. A magyarországi alkalmazottak átlagbére elérte a havi 3100 forintot. 2,5 millió háztartásban volt televíziókészülék (most körülbelül 3,6 millió háztartásban van). Megnyitották a fővárosi Skála Áruházat (ma az Allee bevásárlóközpont működik a helyén) és a Flórián üzletközpontot. Megszületett Polgár Judit. Elhunyt Agatha Christie.

Nem tudni, hogy melyik strand bejárata látható a képen. Mindenesetre ma már igazi retró hangulatot áraszt a színesre festett kapu az odatámasztott biciklivel és a belógó Skodával. (Olvasóink visszajelzése szerint ez valószínűleg a gyöngyösi strand bejárata lehet).

strand 1976Erről a fotóról viszont már biztosan lehet tudni, hogy hol készült: Budapesten, a Dagály Fürdőben. A hölgy kezében a korszak okostelefonja: a kisrádió.

Dagály strand 19761979

Az USA és a Kínai Népköztársaság felvette egymással a diplomáciai kapcsolatot. Ebben az évben is volt egy olajválság. Két évvel az amerikai premier után a magyar mozik is bemutatták a Csillagok háborúját. Nobel-békedíjat kapott Teréz anya. Megszületett Gera Zoltán és Görög Zita. Elhunyt Gábor Dénes és Örkény István.

A Komáromi Gyógyfürdőben (mai nevén Brigetio Gyógyfürdő) pedig akkora tömeg volt, hogy szinte csak állóhelyek voltak a termálmedencében. A medence szélén pihegő fürdőzőket látva valószínűleg épp kánikula lehetett a felvétel készítésekor.

Komáromi termálfürdő 1979

A végére pedig egy régi videó. A Zalakarosi Termálfürdő 1977-ben:

Tudja, hogy milyen volt Hévíz 1979-ben? Kattintson ide és megnézheti egy korábbi cikkünkben.

Fotók: Fortepan / Zalakaros (Lechner Nonprofit Kft., VÁTI), Hajdúszoboszló (Urbán Tamás), Palatinus Strandfürdő (MHSZ), strandbejárat (Romák Éva), Dagály Fürdő (RTV Újság), Komáromi Gyógyfürdő (Gábor László).