• Most megnézheti, milyen volt a Tófürdő több mint 100 évvel ezelőtt. Fotók a fürdőről, a mai Reumakórházról, vagány postásokról és egy különleges légi fotó.

  • Az utolsó két kép a kedvencünk.

A hazai internet egyik legjobb találmánya a régi fotókat gyűjtő Fortepan. A termálfürdőkkel kapcsolatos archív képeikből már korábban is mutattunk érdekességeket, most pedig néhány újabb, – nemrég feltöltött – Hévízen készült fotóra bukkantunk a Fortepanon.

Korábban az 1930-as évekből származtak a legkorábbi hévízi fotók az archívumukban, most viszont már van egy 1905-ben készült felvétel is.

Hévíz Tófürdő 1905Látszik, hogy már akkor is egész szépen ki volt épülve a fürdő, de azért más jellegűek voltak a fürdőházak, mint most. Ez különösen szembetűnő ezen, az 1908-ban készült fotón.

Hévíz Tófürdő 1908A Magyar Földrajzi Múzeumtól a közelmúltban több olyan fotót is kapott a Fortepan, amelyeket Erdélyi Mór, az 1800-as évek végének, 1900-as évek elejének ismert és ünnepelt fotósa készített. Ezek között van egy 1911-es sorozat, ami Hévízen készült. Ezeken a gyógyfürdő parkja, azon belül is az akkori György ház és a Rákóczi ház, azaz a mai Reumakórház és környéke látható. A fotós nagyon hihetett a „képből kinéző férfi és 3-4 ténsasszony” felállású kompozícióban, ugyanis lényegében az összes képen ez köszön vissza.

Hévíz Reumakórház 1911Hévíz Reumakórház 1911Hévíz Reumakórház 1911Maklári Péternek köszönhetően rengeteg új fotó került fel a Fortepanra a Honvéd utcában található Postás Üdülőről (ez mai Aquamarin Hotel). A képek 1939-ben készültek.

Hévíz Postás Üdülő 1939Tudtak élni a postások.

Hévíz Postás Üdülő 1939Az egykori Moziház, ami ma Bötös villaként ismert.

Hévíz Moziház Fortepan1948-ban készült ez a fotó a Tófürdőről, ahol még ilyen – törökfürdőket idéző – kupolás tetejű fürdőházak voltak.

Hévíz Tófürdő kupolás fürdőházzalAz első színes hévízi fotó a Fortepanon, 1968-ból.

Hévíz Tófürdő 1968A végére pedig egy érdekesség, már nem a Fortepanról, hanem a Hungaricana közgyűjteményi oldalról. Légi fotó a Tófürdőről. A készítés pontos ideje nem ismert, csak annyit tudni, hogy egy képeslapon szerepelt, amit 1968-ban adtak fel.

Hévíz régi légifotóA Tófürdő így néz ki manapság egy hasonló szögből készült légi felvételen.

Hévíz termálfürdő

Fotók: Fortepan/ Bejczy Sándor, Magyar Földrajzi Múzeum, Maklári Péter, Sződy Maczó, Gwen Jones, Hungaricana. Utolsó kép: H. Szabó Sándor / ORFK.