• Megújítanák a bükfürdői üdülőtelep infrastruktúráját, a gyógyhelyek fejlesztésére hamarosan kiírandó pályázat révén pedig a központot fogják fejleszteni.

  • Megkezdődött egy újabb termálkút fúrása is.

A Büki Újság októberi lapszámában Németh Sándorral, a település polgármesterével készítettek interjút a büki és bükfürdői fejlesztésekről. Ebből kiderült, hogy város üdülőterületét, azaz Bükfürdőt komplexen szeretnék fejleszteni. Ugyanis hiába fejlett a fürdő, ha a köré épült fürdőtelepen ez nem mindenhol tükröződik.

Bükfürdő gyógyfürdőMeglehetősen határozottan beszélt erről Németh Sándor: „Elég nyitott szemmel járni a fürdőtelepen. Ha valaki kimegy, látja, hogy karakterében a 80-as évek formáit őrzi ez a rész. Ami önmagában nem lenne baj, csak ezek is eléggé lepusztult, avult állapotban vannak. Nemcsak a szabadidőközpontra gondolok, hanem az utcákra, járdákra, árkokra, autóbusz állomásra, egyes üzletekre”. A polgármester szerint ezért jelentősebb fejlesztések szükségesek.

Problémás a terület csapadékelvezetése, így első körben ezt fejlesztenék, bár ez nem kevés pénzbe, nagyjából 600 millió forintba kerül. Ennek az első ütemét valószínűleg elkezdhetik egy 112 millió forintos központi forrás révén, amit az adósságkonszolidációban részt nem vett településként kaphatnak. A teljes beruházás megvalósításához pedig a reményeik szerint majd tudnak uniós pénzt szerezni.

A jelenlegi szétszabdalt kerékpárút-hálózatot is fejlesztenék és jelentős forrásokra számítanak a leendő gyógyhelyfejlesztési programból. Ez kifejezetten a gyógyhely minősítéssel rendelkező települések központi részeinek a fejlesztésére fogják kiírni. Ebből a szempontból korábban Bükfürdőn problémát jelentett, hogy nem volt szabad fejlesztési területük a központban. Ezért vált szükségessé a buszpályaudvar területének felszabadítása, továbbá a gyógyfürdőtől megvásárolták a parkoló és a Corvus Hotel közötti területet, így most több mint két hektárnyi fejlesztési területük van a városközpontban.

A közeljövőben megvalósuló fejlesztések közé tartozik, hogy a buszpályaudvar elköltöztetése miatt megerősítik a szabadidőközpont melletti elkerülő utat, az új buszvárók mellett pedig fűtött épületet alakítanak ki.

Bükfürdőnek ezt a részét fogja érinteni a fejlesztés:


Új termálkutat fúrnak

Megkezdték egy új termálkút fúrását is Bükfürdőn. Erről is kérdezték Németh Sándort. A polgármester szerint már tíz éve szükségük lett volna egy új kútra, ennek a megvalósítása azonban valahogy mindig elmaradt. Végül a fürdő másik nagy tulajdonosával, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-vel állapodtak meg a kútfúrás finanszírozásáról. Ez 102 millió forintba kerül és az önkormányzat, valamint a vagyonkezelő fele-fele arányban állja a költséget.

Az új termálkútra azért van szükség, mert az AVIA töltőállomás mellett található kútban eltömődések vannak, emiatt a szükségesnél kisebb a nyomása, így megnőtt a medencék felöltési ideje. Úgy tudni, hogy magával a vízbázissal nincs probléma, ezért most megpróbálják ugyanazt az úgynevezett lencsét megfúrni. Amennyiben ez sikeres lesz, akkor hosszútávon is problémamentes marad a fürdő vízellátása. A büki gyógyvíz hatásáról itt olvashat.

Kattintson ide és megnézheti, hogy milyen volt régen Hévíz!