• Sok gyógyfürdőről hallott már és azt keresi, amelyiknek a legjobb hatása lehet a meglévő mozgásszervi problémájára?

  • Összefoglaltuk az ezzel kapcsolatos tudnivalókat.

A legtöbb hazai gyógyfürdő vizének javallatai között megtalálhatók a mozgásszervi problémák. Olyannyira, hogy a fürdőhelyek döntő többségében egyenesen az adott gyógyvíz első számú indikációját jelentik az idült mozgásszervi betegségek. Nagyon kedvezőek lehetnek a fürdőkúrák az ízületek kopása, meszesedése, az ízületek mozgathatóságának korlátozottsága, merevsége, fájdalma esetén.

A fürdőzés során a gyógyvíz domináns összetevői – legyen szó akár kénes, jódos-brómos, vagy éppen magas sótartalmú vízről – felszívódva kedvező hatást fejtenek ki a legtöbb mozgásszervi panasz esetén. Azonban az az érdekes, hogy sok esetben az alacsonyabb ásványianyag-tartalmú, egyszerű hévizes fürdők esetében is a mozgásszervi panaszaik jelentős enyhüléséről számolnak be a vendégek.

Ez arra utal, hogy az összetétel mellett meglepően nagy szerep jut a víz fizikai hatásának is. Itt a víz hőfokára, felhajtóerejére, a vízben történő mozgás során keletkező masszírozó hatásra kell gondolni. Ezen belül is nagy jelentősége van a víz hőfokának, ez ugyanis már önmagában kedvezően hat az ízületeket érintő legtöbb problémára.

A meleg víznek ugyanis az ízületi problémák esetében lazító, görcsoldó, fájdalomcsillapító hatása van. A vízben a felhajtóerő miatt könnyebb a mozgás, a merev ízületek jobban átmozgathatók. Mindezek az eredmények pedig megsokszorozhatók a fürdőzéssel egybekötött egyéb kezelésekkel, így például gyógymasszázzsal, gyógytornával.

termálfürdő termálmedenceA címben feltett kérdésre tehát a válasz az, hogy gyakorlatilag bármelyik hazai gyógyfürdő vizével hatékonyan kúrálhatjuk a mozgásszervi betegségeinket. A kezelése terén a víz hőhatásának nagyon nagy szerep jut, amit felerősíthetnek a gyógyvízben található ásványi-anyagok, illetve a fürdőzésen felül végzett egyéb kezelések.

A konkrét fürdő kiválasztása leginkább az egyéni érzékenységtől és tapasztalatoktól függ. Például nagyon sokan esküsznek a kénes vizek – például Mezőkövesd, Zalakaros – kedvező hatására, ugyanakkor, aki allergiás a kénre, annak nem javasolható.

Mozgásszervi problémák esetén tehát érdemes tesztelgetni a fürdőket, több helyet is kipróbálni. Csak azért, hogy mondjuk is pár tippet: az emlegetett Zalakarosi Fürdő és a mezőkövesdi Zsóry Gyógyfürdő mellett érdemes számításba venni – a teljesség igénye nélkül – a Berekfürdőn, Bogácson, Cserkeszőlőn, Hajdúszoboszlón, Igalon, Sárváron található gyógyfürdőket. De itt most tényleg bármeddig folytathatnánk a sort. Csöndben megjegyezzük, akár olyan fürdőkkel is, ahol hivatalosan nincs is a termálvíznek gyógyvíz minősítése.

Amire figyelni kell, hogy az ízületeket érintő aktív gyulladás esetén nem javasolt a meleg fürdő. Az aktív gyulladásra utal az érintett testtájékon jelentkező nagyon erős fájdalom, a bőrvörösség, a duzzanat.