• Az egészség megőrzésének egyik kiváló eszköze a rendszeres úszás.

  • Ugyanakkor számos esetben már kialakult egészségügyi probléma esetén is javasolható ez a mozgásforma.

Az úszás tipikusan az a mozgásforma, ami minden életkorban javasolható. A szervezetnek alkalmazkodnia kell a víz hőmérsékletéhez, a mozgás az alsó és felső végtagokat egyaránt edzi, ami összességében nagyon jól kondicionálja a szervezetet. Az úszás javítja, valamint segít fenntartani a fizikai és a szellemi teljesítőképességet is. Különösen javasolható azoknak az úszás, akik mozgásszegény életmódot élnek és/vagy ülőmunkát végeznek, hiszen a kevés és egyoldalú mozgás előbb-utóbb megbosszulja magát.

Ugyanakkor mindezek mellett néhány – már kialakult – egészségügyi probléma esetében az úszásnak nagy szerepe lehet a gyógyulásban, a panaszok enyhítésében, vagy legrosszabb esetben is a szinten tartásban.

Ezek közé tartozik az elhízás, aminek során a fogyásban nagy segítséget jelenthet a rendszeres úszás, különösen, ha vízi gyógytornával kombinálják. Nem véletlen egyébként az sem, hogy az egészségbiztosítás által teljes egészében támogatott, 18 év alattiak gyógyúszása esetén az egyik igen gyakori javallatnak a gyerekkori elhízás számít.

Nőknél a változókor sokszor együtt jár hőhullámokkal, keringési zavarokkal. A rendszeres uszodalátogatás náluk is előnyös. Különösen annak fényében, hogy ebben az életszakaszban könnyebben felszaladnak a kilók, így az elhízás megelőzésében is lehet szerepe az úszásnak.

úszás hatása

Szintén előnyös hatásai vannak a cukorbetegségnél, valamint egyes szívbetegségeknél is. Az úszás mérsékelten magas, ingadozó, vagy alacsony vérnyomás esetén is javasolható. Sőt, a jó terhelhetőségű szívbetegek számára az úszás tulajdonképpen egy hagyományos gyógymódnak számít.

A mozgásszervi betegségek azok, ahol mind a megelőzés, mint a gyógyulás szempontjából sokat jelenthet az úszás. A vízben az ízületek jobban és adott esetben kevesebb fájdalommal átmozgathatók, mint a szárazföldön. Már kialakult mozgásszervi problémáknál nagy szerepe lehet az állapotromlás megelőzésében az úszásnak. Különösen előnyösek a gyógyvízzel töltött úszómedencék, ám ezek sajnos meglehetősen ritkák. (Itt talál egy listát azokról a hazai fürdőkről, ahol gyógyúszómedence is működik).

Az úszásnak bizonyos esetekben ellenjavallatai is vannak, erről ide kattintva olvashat további részleteket.