• Az online rendezvényen a Pszoriázis Centrumok szakemberei beszélnek a betegség modern kezelési lehetőségeiről és válaszolják meg a résztvevők által feltett kérdéseket.

  • Október 29-én tartandó online eseményt Szily Nóra vezeti.

A pszoriázis (más néven pikkelysömör) egy krónikus lefolyású, gyulladásos betegség. A bőrtünetek bárhol megjelenhetnek. A gyulladás által érintett területeken a bőr vörössé válik, megvastagszik és vaskos (úgynevezett pikkelyes) hámlás tapasztalható. A bőrtünetek mellett pszoriázisban a körmök és az ízületek is érintettek lehetnek.

A pszoriázis egyenlő arányban fordul elő nőknél és férfiaknál. A betegség általában 40 éves kor előtt kezdődik, ritkábban ezt követően. A pikkelysömör családi halmozódást mutat, azonban környezeti tényezők is szerepet játszanak a kialakulásában és befolyásolják a lefolyását.

A pszoriázis tünetei egyénenként eltérően jelenhetnek meg, a társuló szubjektív panaszok (például erős viszketés, fájdalom) és a betegség hullámzó lefolyása az életminőséget jelentősen befolyásolják. Fontos azonban tisztában lenni vele, hogy számos hatékony kezelés létezik és hogy a pikkelysömörrel élők is aktívan hozzájárulhatnak betegségük kedvezőbb lefolyásához.

A tünetek jelentkezése esetén feltétlenül bőrgyógyászhoz kell fordulni. Amennyiben középsúlyos vagy súlyos pszoriázis alakult ki, mindenképpen javasolt felkeresni az országban működő 9 Pszoriázis Centrum egyikét. Azoknak is érdemes elmenni a Pszoriázis Centrumba, akiknél hosszú ideje áll fenn a betegség és az alkalmazott kezelések ellenére sem sikerült elérni a kívánt tünetmentességet.

A centrumokban dolgozó szakembereknek óriási tapasztalatuk van a pszoriázisos tünetek kezelésében és a pikkelysömör kezelésének teljes terápiás palettája a rendelkezésükre áll. A kezelőorvos ezekben a centrumokban személyre szabottan választja ki a betegnek azt a terápiát, mellyel elérhető lesz, hogy a bőr a lehető leghosszabb ideig tünetmentes vagy majdnem tünetmentes állapotban legyen.

Bár a középsúlyos vagy súlyos pszoriázissal élő betegek számára a Pszoriázis Centrumok felkeresése javasolt, de egy hazai felmérés eredményei azt mutatták, hogy ezen a téren sok még a tennivaló.

A felmérés adatai alapján a középsúlyos vagy súlyos pszoriázissal élő betegek 73%-a még nem járt Pszoriázis Centrumban és közülük minden ötödik beteg számolt be arról, hogy nem is hallott még ilyen lehetőségről.

Ezek a számok és a Pszoriázis Centrumokban dolgozó szakemberek tapasztalatai is megerősítik, hogy szükség van olyan tájékoztató kampányokra, melyek során a betegség és a különböző kezelési módok ismertetése mellett a Pszoriázis Centrumokra is felhívják a betegek figyelmét.

Ezért szervezte meg a Janssen, együttműködésben a Magyar Dermatológiai Társulattal és a Magyarországi Pszoriázis Klubok Egyesületével a Psoriasis Talk Show-t, illetve a hozzá kapcsolódó figyelemfelhívó kampányt. Az online rendezvényen valamennyi Pszoriázis Centrum bemutatkozik.

Szó lesz a modern, személyre szabott kezelési lehetőségekről, társbetegségekről, tényekről és tévhitekről, valamint a betegség pszichés hatásairól. A talkshow alatt a résztvevők online, akár anonim módon feltehetik kérdéseiket, amelyekre a szakemberek a műsor folyamán fognak válaszolni.

A Psoriasis Talk Show Szily Nóra vezetésével október 29-én 16:30-tól lesz megtekinthető a pikkelysomor.mpke.hu oldalon.