• Országszerte megvásárolható a Hungarospa által palackozott ásványvíz.

  • A Pávai Vajna természetes ásványvíz segít megelőzni a jódhiányt és a csontritkulást, valamint az emésztésre is kedvezően hat.

A hajdúszoboszlói Hungarospa fürdőegységei a hatályos szabályozás értelmében múlt hét óta nem működhetnek. Ez a szigorítás azonban a gyógyászati részlegre nem vonatkozik, így hétfő óta – munkanapokon –  a kezelések egy része a vendégek rendelkezésére áll.

Érdemes azt is tudni, hogy a Hungarospa Zrt. saját ásványvízüzeme sem állt le, a Pávai Vajna márkanevű vizet továbbra is palackozzák. Az ásványvíz megvásárolható közvetlenül a József Attila utcai üzemnél, hétfőtől péntekig, 8 és 14 óra között. Ezen felül a hajdúszoboszlói és környező települések élelmiszerüzleteiben, országosan pedig az Auchan áruházláncnál szerezhető be.

Mit kell tudni a Pávai Vajna ásványvízről? Már az 1930-as és 1950-es években is palackozták egy ideig Hajdúszoboszlói Szénsavas Gyógyvíz néven, azonban hosszú éveken át nem lehetett kapni. Az ásványi-anyagokban gazdag IX. kút vizét 1994 óta palackozzák újra, eleinte Hajdúvíz néven forgalmazták, majd 1996-ban a Pávai Vajna nevet kapta a víz.

ásványvízHivatalosan nem gyógyvíz, így korlátlanul fogyasztható, ugyanakkor egyes egészségügyi problémák esetén kedvező hatással rendelkezik. A jódtartalma révén segít megelőzni és kezelni a jódhiányt. Ez sokaknak jelenthet problémát, hiszen az ország 97 százalékán a csapvíz semennyi, vagy csak minimális jódot tartalmaz. Amennyiben a szervezetbe nem jut elegendő jód, akkor az jódhiányhoz és emiatt pajzsmirigybetegségek kialakulásához vezethet.

A jód mellett kalciumot, fluort és szilíciumot is tartalmaz a víz, aminek révén szerepe lehet a csontritkulás megelőzésében. A Pávai Vajna ásványvíznek ezen felül a gyomorsavtermelést csökkentő, közömbösítő hatása is ismert, így savtúltengés, hurut, fekélybetegség esetén is javasolni szokták a fogyasztását.