• Több mint 80 szabadvízi strand újulhat meg országszerte a Magyar Turisztikai Ügynökség strandfejlesztési programjának negyedik ütemében.

  • Megújul többek között a zánkai, a balatonfenyvesi, a dunabogdányi, az abádszalóki és a tiszalöki szabadstrand is.

Az elnyert támogatásokat a Magyar Turisztikai Ügynökség év végégig folyósítja a kedvezményezetteknek. A program keretében eddig összesen közel 13 milliárd forint vissza nem térítendő hazai forrást biztosítottak a magyarországi szabadvízi strandok minőségi fejlesztésére.

A Magyar Turisztikai Ügynökség 2017-ben indította el a strandfejlesztési programot, amelynek célja, hogy 2030-ig az összes szabadvízi strand megújuljon. Az első ütemben, a 2018-as nyári szezonra több mint 30 balatoni település 55 fizetős strandja jutott kétmilliárd forintos fejlesztési támogatáshoz. A program második ütemében 43 szabadstrand fejlesztésére kaptak vízparti települések összesen közel 4,4 milliárd forintot. A strandfejlesztés harmadik ütemében, 2020-ban pedig 90 strand részesült hárommilliárd forintos támogatásban a Balatonnál, a Dunakanyarban, a Tiszánál, a Tisza-tónál és a Velencei-tónál.

A nyáron meghirdetett negyedik ütemnek köszönhetően pedig a következő körben több mint 80 strandon valósulhatnak meg fejlesztések, helyenként átlagosan 30 millió forintos támogatásból.

A kiírás ebben az évben is az alapszolgáltatások minőségi színvonalának biztosítását célozta, kiemelt figyelmet szentelve a vizesblokkok rendbetételére, a családi mosdók és a baba-mama szobák kialakítására. Azokon a strandokon, ahol ezek már megfelelő minőségűek, a vízbejutás feltételeinek javítása (tipikusan stégek, lépcsők), az öltözőkabinok megújítása, egységes arculati elemek elhelyezése, a zöld felületek rendezése és bővítése, wifi, valamint árnyékolók, utcabútorok beszerzése valósulhat meg.

Napozás strand d-vitaminA sikeres pályázatok között számos olyan strand szerepel a negyedik ütemben, amelyek most először jutottak korábban nem látott fejlesztési lehetőséghez.