• Az úszásnak számos kedvező hatása van, azonban néhány esetben ellenjavallt lehet.

  • Bizonyos betegségeknél csak egyes úszásnemek tiltottak, vagy éppen a helyes úszástechnikára kell jobban figyelni.

Az úszásról általánosságban csupa jót írhatunk. Az egyik legegészségesebb és legszélesebb körben ajánlható mozgásformáról van szó. Nyugtató, frissítő hatása van, javítja a közérzetet, az állóképességet. Nagyon kedvezően hat a vegetatív idegrendszerre, így számos betegség megelőzését, vagy fennálló probléma esetén akár az állapot javulását is elősegítheti.

Ugyanakkor felvetődhet kérdésként, hogy vannak-e olyan esetek, betegségek, amikor nem javasolható az úszás? A jó hír az, hogy a különféle mozgásformák közül talán az úszás kapcsán tudjuk megemlíteni a legkevesebb ellenjavallatot. Néhány esetben azonban valóban vagy tilos, vagy körültekintést igényel az úszás.

Érdemes néhány olyan esettel kezdeni, amikor mindenféle fürdőzés – akár csak a medencében való üldögélés – ellenjavallt. Ezek döntő része azért magától értetődő. Ide sorolható a láz, a fertőző betegségek, a nyílt sebek, a fertőző bőrbetegségek, a vizelettartási probléma, valamint az eszméletvesztéssel járó állapotok.

Műtéteket követően, a varratszedés után alsó hangon 7-10 napig nem szabad fürdőbe, uszodába menni. Amennyiben a műtéti seb váladékozik, vagy bármilyen sebgyógyulási problémát látni, akkor szintén tiltólistán van a fürdőzés, így az úszás is (a műtétek utáni strandolásról itt írtunk bővebben).

úszás betegségekA szív- és érrendszeri problémák többsége esetén lehet, sőt olykor kifejezetten ajánlott is az úszás – de ezt minden esetben a kezelőorvossal meg kell beszélni. Azonban az idősebb szívbetegek figyeljenek oda arra, hogy ha 28 Celsius-foknál hidegebb vízben úsznak, akkor szánjanak több időt a vízbe mártózásra, azaz fokozatosan szoktassák hozzá a szervezetüket a vízhőmérséklethez. A hideg víztől a bőrerek gyorsan összeszűkülnek, megemelkedik a vérnyomás, ami egyes szívbetegségeknél problémát okozhat.

Tiltólistán van az úszás az szívinfarktust követő három hónapban. Nem ajánlott kezeletlen magas vérnyomás, továbbá szívelégtelenség esetén sem.

Utóbbi oka, hogy a súlyosabb szívkárosodásnál a betegekben a vízbe merüléskor megnövekvő előterhelés túlnyújthatja a szívizmot, ennek következtében annak működése romlik, csökken a verővolumen. Ez azért is veszélyes, mert a betegek szubjektív érzése nem tükrözi ezt a kóros állapotot, tehát a megérzésekre nem lehet hagyatkozni.

Más esetekben javasolt az úszás, de bizonyos úszásformák már nem annyira, vagy éppen nagyon oda kell figyelni a helyes úszástechnikára. Így például a mellúszás nem ajánlott térdproblémák, illetve porckorongsérülés esetén.

Vagy éppen a gerincoszlop fejlődési zavarával járó úgynevezett Scheuermann-betegségnél az úszás, azon belül is a hátúszás előnyös. Azonban a helytelen technikával kivitelezett mellúszás a hátizmok kóros feszülését okozza, ezáltal káros, továbbá a túlzásba vitt mell- vagy gyorsúszás, illetve a pillangóúszás a mellizmok feszességének növelése miatt szintén többet árt, mint használ.