• Az utazni vágyók egyetértenek abban, hogy megváltoztak az utazási szokások, és a biztonság lett az elsődleges szempont.

  • Mind a családosok, mind a párban utazók inkább a belföldi úti célokat választják emiatt, azonban igen eltérő, hogy mit tartanak szem előtt a gyermekkel, és mit a gyermek nélkül utazók.

Az egyes külföldi országok „vörös”, „sárga” és „zöld” besorolása, a karanténkötelesség és a szállásfoglalás továbbra is aktív beszédtéma az interneten az utazni vágyók körében. A bizonytalan határon túli nyaralások helyett inkább a biztonságosabb, belföldi turisztikai célpontokat veszik célba idén nyáron az utazók, így hazánk eddig kevésbé felfedezett régiói is sok látogatóra számíthatnak – derült ki a Lounge Group eheti turisztikai elemzéséből.

A gyermekkel utazóknak jelentősen eltérőek az igényeik a gyermektelenekkel szemben, az átlagnál fontosabb a szállás minősége és a félpanziós vagy a teljes ellátás lehetősége, így véve le a terhet a szülők válláról. Emellett minden egyéb szempontból is körültekintőbbek, elsődleges számukra, hogy szükség esetén milyen könnyen érhető el orvosi ellátás, a szálláshely gyermekbarát-e, illetve, hogy van-e lehetőség gyermekfelügyeletre. Előnyt jelent a vízpart és a közelben lévő, alternatív gyermekprogramok, ezen kívül a távolság is befolyásoló tényező. Többnyire olyan úti célt választanak, amely autóval kényelmesen megközelíthető.

Az ország középső régiójában élők elsődleges információforrása a szálláshelyekkel kapcsolatban az internet, emellett pedig az apartmanokat részesítik előnyben. Számukra fontos a szálláshely nyújtotta szabadság, hogy opcióként választhatják a főzést, illetve, hogy a különböző vendéglátóhelyeken, éttermeken keresztül még inkább megismerhetik úti céljuk környezetét.

A budapesti lakosok inkább barátaik, ismerőseik tapasztalatára támaszkodnak, és a szállodákat preferálják. Amennyiben találnak olyan szállást, ami megfelelő számukra, szeretnek visszajárni ezekre a bevált helyekre.

Danubius Marina BalatonUtazási tervek

Külföldi desztinációk közül Ausztria, Málta és Görögország, belföldi úticélok közül pedig a Balaton jelent meg a leggyakrabban az internetes említésekben. Itthon továbbá a Dunakanyarban elindított új hajójárat és az Abádszalókon megújult szabadstrand foglalkoztatta leginkább a kikapcsolódni vágyókat az elmúlt héten.

Az elemzést a Magyar Turisztikai Ügynökség megbízásából a Lounge Group végezte a Századvég Alapítvány és a Neticle együttműködésével.