• Az úszás gyakorlatilag minden életkorban javasolható mozgásforma.

  • Keringésjavító, nyugtató, frissítő hatása van, emellett javítja a fizikai és szellemi teljesítőképességet.

  • Néhány betegség esetén pedig kifejezetten előnyös hatása lehet az úszásnak.

Az úszás kisgyerekkortól egészen az időskorig javasolható, utóbbiak esetében pedig talán az egyik legideálisabb mozgásforma. A svéd Karolinska Intézet néhány évvel ezelőtt készített egy felmérést, ami alapján a szenior korosztálynak kifejezetten ajánlják az úszást. Ez ugyanis úgy javítja az állóképességet, hogy közben nem terheli meg az ízületeket. Ráadásul kedvezően hat a szív- és érrendszer, valamint a tüdő működésére. Összességében pedig időskorban is segít megelőzni az izomzat rugalmasságát.

Az általános egészségmegőrzésen felül néhány betegség esetén kifejezetten javasolt az úszás. Ilyen például az elhízás, hiszen a vízben könnyebb a mozgás. Nem véletlen, hogy például az elhízott gyerekek esetében igen hatékony a gyógyúszás, amit egyébként a társadalombiztosítás teljes egészében támogat is a 18 év alattiaknál. Ugyanakkor felnőttkorban is alkalmazható az elhízás és a szövődményeinek kezelésére, megelőzésére.

Szintén javasolt az úszás cukorbetegségnél, egyes szívbetegségek esetén. Ezen felül a mérsékelten magas, vagy éppen alacsony vérnyomás esetén, továbbá gerincferdülésnél és asztmánál is.

úszás betegségek

A mozgásszervi betegségeknél megint csak előnyös az úszás, az elhízáshoz hasonlóan itt megint csak érvényesül az, hogy a vízben könnyebben átmozgathatók az ízületek. Vannak, akik az uszodák 26 Celsius-fok körüli vizét túlzottan hidegnek találják. Nekik javasolhatók azok a fürdők, ahol gyógyvízzel töltött úszómedence is található. Ezeknek a vize kicsit melegebb, 28-30 Celsius-fokos és érvényesül a gyógyvíz kedvező hatása is.

Nagyatád gyógyvizes úszómedence

Az úszás ellenjavallatai megegyeznek azzal, amikor a fürdők, strandok látogatása is kerülendő. Ezek egyébként olyan esetek, amikor a józan ész alapján sem javasolt a fürdőlátogatás. Ide sorolhatóak a lázas állapotok, a fertőző betegségek, a fertőző bőrbetegségek, a nyílt sebek, az eszméletvesztéssel járó állapotok és az inkontinencia. Amennyiben arra kíváncsi, hogy műtét után mennyi időt kell várni az úszással, akkor ide kattintva olvashatja korábbi cikkünket, amelyben egy szakorvos ismerteti a tudnivalókat.