• Egy király élesztette fel a Vichy fürdőkultúrát és egy fürdőrajongó császár tette divatos üdülőhellyé a francia várost.

  • A Vichyben végzett gyógykezelések alapvetően az ivókúrára épülnek.

Aquae calidae – a római időkben így emlegették a mai Vichy települést, ami magyarul annyit tesz, hogy hévíz. Ugyanakkor a hazai üdülőhellyel kapcsolatos párhuzam is érvényes, hiszen ahogy nemzetközi szinten a legismertebb magyarországi termálfürdős településnek Hévíz számít, úgy ugyanezt a szerepet tölti be Franciaországban Vichy is.

Franciaországban a legtöbb gyógyvíz a Francia-középhelység északi részén fakad. A geofizikai mérések során itt egy úgynevezett kéregkivékonyodást mértek. Azaz a földkéreg vastagsága az átlagos 60 kilométernek itt csak kevesebb mint a felét teszi ki (Magyarország egy jelentős részén egyébként ugyanez a helyzet, ezért van hazánkban is olyan sok termálvizes forrás). Ismertek Clermont-Ferrand-i, vagy a Royatnál felszínre törő források, de az biztos, hogy a legtöbb embernek a francia gyógyvizes üdülőhelyek kapcsán Vichy neve ugrik be.

Nyilván ebben szerepe van a termálvíz felhasználásával készített, a bőrre kedvezően ható kozmetikumokat gyártó vállalatnak. A történelem iránt érdeklődők számára pedig azért csenghet ismerősen a város neve, mert 1940 és 1944 között az üdülőhely volt a Vichy-kormány központja.

A magyar Hévízzel, illetve úgy általában a hazai fürdőhelyekkel való párhuzam ugyanakkor a gyógyvíz felhasználásának módja szempontjából már nem áll fenn. Náluk nem a fürdőkúra, illetve a közfürdős jelleg dominál, hanem elsősorban ivókúrákhoz használnák a feltörő gyógyvizet. Azaz ebből a szempontból Vichy inkább olyan, mint Karlovy Vary.

Vichyben rengeteg gyógyforrás tör fel, ezek között elsősorban a hőfokuk tekintetében vannak nagy különbségek, a forrótól a hidegig nagy a választék. Érdekes módon az összetételükben már kisebb az eltérés.

Összességében a Vichy források bikarbonátos, szódás, alkáli földfémekben gazdag vizet adnak, az ásványianyag-tartalmuk pedig kifejezetten magas. Emésztőrendszeri problémák, májbetegségek, cukorbetegség, köszvény kiegészítő kúrájaként szokták alkalmazni az itteni ivókúrákat. Az orvos pontosan előírja, hogy a betegnek melyik nap, melyik forrás vizéből, mennyit kell innia. A páciens pedig a listával ellátogat az ivócsarnokba, ahol egy kis mérőpohárral kiszolgálhatja magát.

Az ivócsarnok egyébként meglehetősen hangulatos:

Vichy gyógyvizes ivókútVichy ivókút

Vichy ivócsarnokVichy egy királynak és egy császárnak köszönhet sokat

Ahogy írtuk, a város mai területe már a római korban is ismert volt a feltörő gyógyforrásairól. Majd egy hosszabb szünet után az 1600-as években XIII. Lajos, francia király élesztette fel újra a település fürdőkultúráját. A korszak ismert írónője, Madame de Sévigné már itt kezeltette a reumáját, és a Vichy gyógyvíz kiváló hatásáról írásaiban is megemlékezett. Igazán felkapott üdülőhellyé azonban 1800-as években vált a település. Ezt a hatalmas fürdőrajongó hírében álló III. Napóleon, francia császárnak köszönheti, aki jelentős fejlesztéseket hajtott végre az üdülőhelyen, s tulajdonképpen akkortól kezdve lett divatos úti cél a termálforrásokban gazdag város.

Középső ivókutas fotó: Julien Reboulet