• Enyhébb és súlyosabb bőrproblémákra is kedvezően hatnak egyes termálvizek.

  • Bőrbetegségek esetén a fürdőkben érdemes azokat a medencéket keresni, amelyek vizének fertőtlenítéséhez nem használnak klórt.

1931-ben Georges Guérin gyógyszerész egy hosszabb gyógykúrára érkezett a franciaországi Vichy nevű üdülőhelyre. A település termálközpontjában ugyanis egy speciális ivókúrától remélte a májpanaszai enyhülését. Egy apróbb baleset kapcsán szerzett sérülésére a termálközpont főorvosa, Prosper Haller javasolta neki a termálvizes lemosást.

Dr. Haller ugyanis már korábban tapasztalta a termálvíz bőrre gyakorolt kedvező hatását. Guérint lenyűgözte a víz sebgyógyító tulajdonsága, olyannyira, hogy Hallerrel összefogtak és a termálvíz felhasználásával kozmetikai termékcsaládot hoztak létre, ami mind a mai napig a település nevét viseli.

Nem feltétlenül kell Franciaországba utazni, hogy megtapasztaljuk a termálvizek bőrre gyakorolt kedvező hatását. Sokan a hazai gyógyfürdős üdüléseik kapcsán is arról számolnak be, hogy egy-egy fürdőkúrát követően – még ha nem is ez volt a cél, de – simább, selymesebb a bőrük tapintása, esetleg a meglévő bőrproblémáik is elmúlnak, vagy enyhülnek.

Fontos megemlíteni, hogy leginkább a minősített gyógyvízzel töltött medencékben való tartózkodás után lehet ezt tapasztalni. Ezeknél ugyanis a gyógyvíz kezeletlenül kerül be a medencébe, ellentétben a sima termálvízzel, vagy a közműhálózatról töltött medencék vizével, amit a legtöbb fürdőben klórral fertőtlenítenek. Márpedig a klór sokaknak éppen szárítja, érzékenyebbé teszi a bőrét.

Akinek bőrproblémája van, annak tehát érdemes a gyógyvizes medencéket látogatnia. Ezen belül is a bőrproblémák esetében a magas kéntartalmú, vagy magas sótartalmú vízzel rendelkező fürdőket ajánlott keresni. Ezeknek ugyanis kifejezetten gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő hatásuk is van, továbbá szabályozzák a bőr faggyútermelését.

Termálvíz bőr bőrbetegségNemcsak kozmetikai okokból lehetnek kedvezőek ezek a vizek, hiszen sok esetben jelentősen javítják a pikkelysömörös, vagy ekcémás betegek állapotát. Magyarországon például magas kéntartalmú gyógyvizet találhatunk a mezőkövesdi Zsóry Gyógyfürdőben, a Balfi Gyógyfürdőben, vagy éppen a Bogácsi Gyógyfürdőben.

Ugyanakkor ezek a gyógyvizek nem pusztán külsőleg hatnak. Főként a pikkelysömörre gyakorolt hatásuk vizsgálata kapcsán derült ki, hogy a víz hatóanyagai a bőrön át a szervezetbe jutva az immunológiai folyamatokat is befolyásolják. A hatásuk vélhetően ebben rejlik. A „belsőleges” hatásra utal az is, hogy egyes palackozott gyógyvizek – például a Parádi kénes – ivókúra formájában is kedvezően hatnak az ekcémás panaszokra. Igaz ez fordítva is, például a Holt-tenger erősen sós vize arról ismert, hogy a bőrproblémákat szüneti meg, ugyanakkor valójában a reumatikus, mozgásszervi panaszokra is egészen jó hatással bír.

Azaz a termálvizek, gyógyvizek nem pusztán elfedik a bőrproblémákat, hanem sok esetben annak az okát is megszüntethetik. Súlyosabb bőrproblémák esetén érdemes megpróbálkozni a kénes, vagy sós gyógyvizekkel, indokolt esetben akár gyógyvizes kádfürdő formájában is.