• Csúszik a szállodai egység felújítása, így a Gellért Gyógyfürdő még a korábban tervezettnél is tovább maradhat nyitva.

  • A fővárosi fürdővállalat vezérigazgatója beszélt a Rác és a Király fürdők felújításáról is.

Szűts Ildikó, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. vezérigazgatója a héten nyilatkozott az InfoRádió Aréna című műsorának. A közel egyórás interjúban elhangzott egy újdonság a Gellért Gyógyfürdővel kapcsolatban. Méghozzá az, hogy mivel csúszik a Gellért szálló felújítása, ezért a termálfürdő rekonstrukciójának sem kezdenek neki a tervezett időpontban. Ez pedig azt jelent, hogy akár az év végig, de az ősz végéig biztosan nyitva marad a gyógyfürdő.

Korábban május végére volt beharangozva a fürdő zárása, aztán ahogy írtuk is, ez augusztus végére csúszott, most pedig további „haladékot” kapott a fürdő. Emiatt egyébként a mostani időszak jó alkalom lehet a Gellért felkeresésére, ugyanis a vezérigazgató elmondása szerint a műemlékfürdő forgalma – 2019 hasonló időszakához viszonyítva – nem éri el az 50 százalékot, miközben a Széchenyi és a Rudas fürdők esetében ez 80 százalék feletti. Nyilván ebben szerepet játszhat, hogy sokan abban a tudatban vannak, hogy a Gellértet már bezárt.

További érdekességeket is említett még Szűts Ildikó a fővárosi fürdők kapcsán. Ezek közül összegyűjtöttünk néhányat.

A Palatinus Strandfürdő így a nyári időszakban hatalmas népszerűségnek örvend. Amikor jó idő van, akkor egy átlagos hétköznapon 4-5000-en, hétvégén 6-7000-en is kilátogatnak a Palatinusra. Összehasonlításképpen egy érdekes számadat: télen egy erősebb hétvégén 300 fő keresi fel a fürdőt.

Sokszor kisegítik egymást a fürdőik. Amikor például télen felpörgött a Széchenyi és Rudas fürdők vendégforgalma, akkor a többi fürdő átadott munkavállalókat, sőt akár a fürdővezetők is átmentek a műemlékfürdőkbe úszómesterként dolgozni. Most nyáron pedig, amikor hirtelen megnőtt a Római Strandfürdő hétvégi vendégforgalma, akkor besegítettek a Széchenyi Gyógyfürdőben dolgozó kollégáik.

Budapestnek nincs versenytársa az európai fürdővárosok között. Máshol egy-egy fürdő van, de olyan nincs, hogy négy működő történelmi fürdője legyen egy városnak.

Más országokban a fürdőgyógyászat terén jelentős szerep jut a post-Covid kezeléseknek. Számos olyan kutatás készült, ami igazolta, hogy a koronavírus-fertőzés késői tüneteit hatékonyan enyhíthetik a fürdőkezelések. A budapesti fürdőknek is jobban kell nyitni ebbe az irányba. Illetve a vezérigazgató elmondása szerint a gyógyvíz, a fürdőkezelések hatékonyságát bizonyító kutatásokra általánosságban is nagyobb figyelmet kell fordítaniuk. Példaként megemlítette, hogy csatlakoztak egy francia kutatáshoz, amiben azt vizsgálják, hogy a rákos betegségeket követő utókezelés során milyen hatása van a balneoterápiának.

Hatalmas az igény a masszázs szolgáltatásaikra, olyannyira, hogy ezt ki sem tudják elégíteni. Ennek az egyik oka, hogy a járványidőszak alatt sokan elhagyták a masszőri pályát. A másik oka, hogy minden masszőrük gyógymasszőr, jól felkészültek, jó a hírük, így rengeteg visszatérő vendégük van.

Még mindig nagy a munkaerőhiány, akár most is fel tudnának venni 50-60 embert.Tipikus hiányszakmának számít az úszómester, de a kereskedelem jelentette verseny miatt pénztárosokat sem egyszerű felvenni. Utóbbi nehézséget enyhítheti, hogy megkezdték automata pénztárak kiépítését. Mindezeken felül éjszakai takarítót is nehéz találni.

A Rác fürdő kapcsán már túl vannak az épület gombátlanításán, a lomok kipakolásán, felmérték a fürdőépület állapotát. A jó hír, hogy statikai problémája nincs az ingatlannak, a rossz hír az, hogy a teljes elektromos hálózat, valamint a gépészet is felújításra szorul. Leghamarabb a jövő év második felében nyithat ki a Rác fürdő.

A zárva tartó Király Gyógyfürdő helyzete nehezebb. A patinás törökfürdő felújítására jelenleg nincs szabad anyagi forrása a társaságnak. A Rác fürdő rekonstrukcióját is úgy tudják megoldani, hogy a kapcsolódó szállodai szárny eladásából meglesz majd ennek az anyagi fedezete. Gondolkodnak olyan megoldásban is, hogy esetleg egy török együttműködés keretében újítanák fel a Király Gyógyfürdőt.