• Összegyűjtöttük a tíz, legmagasabb árbevételt elért hazai termálfürdőt.

  • A listavezető tavaly árbevétele meghaladta a tízmilliárd forintot.

  • Az egyik Heves megyei termálfürdő egészen elképesztő növekedést produkált 2015-ben.

  • Két nagy fürdőről nincsenek adatok.

A korábbi évekhez hasonlóan idén is összeállítottuk a hazai termálfürdők toplistáját az előző évben elért árbevételük alapján. A kedvező nyári időjárásnak, valamint jó néhány, 2015-ben révbe érő fürdőfejlesztésnek köszönhetően tavaly kifejezetten jó évet zártak a legnagyobb bevételű gyógy- és termálfürdők. Kivétel nélkül mindegyik fürdőüzemeltető társaság árbevétele emelkedett a korábbi évhez képest. Ráadásul több fürdő is növelni tudta a nyereségét, illetve némelyiknek csökkent a vesztesége.

A fürdők összességében jelentős iparágat képviselnek Magyarországon, amit jól mutat, hogy pusztán a tíz legnagyobb fürdő együttes árbevétele tavaly megközelítette a 27 milliárd forintot. A valós szám pedig még ennél is magasabb lehet, hiszen két – vélhetően jelentős forgalmú – fürdőről nincsenek adataink, ennek okát a cikk végén olvashatják.

A tíz legmagasabb árbevételű – termálfürdőt üzemeltető – társaság 2015-ben:

Miskolctapolca Barlangfürdő10. Miskolci Turisztikai Kft. (Miskolc, Miskolctapolca) – Árbevétel: 1.093 milliárd forint.

Egy évvel korábban még 965 millió forintos nettó árbevételt produkált a miskolci fürdőket üzemeltető társaság, azaz közel 130 millió forinttal emelkedett az árbevételük. Ebben minden bizonnyal szerepet játszott, hogy hosszú szünet után 2015 májusában újból megnyitották a Miskolctapolcai Strandfürdőt. A társaság így már három fürdőt üzemeltet, hiszen hozzájuk tartozik a Barlangfürdő, valamint a Selyemréti Strandfürdő is.

Gyulai élményfürdő9. Gyulai Várfürdő Kft. (Gyula) – Árbevétel: 1.158 milliárd forint.

A Várfürdőt és az AquaPalotát üzemeltető cégnél még 2014-ben történt egy nagy ugrás a bevételekben, ugyanis 2013 utolsó napjaiban adták át a rendkívül népszerűnek bizonyult Aqua-Palota élményfürdőt. Akkor egy év alatt 324 millió forinttal bővült az árbevételük. A növekedést tavaly is fenn tudták tartani, több mint 70 millióval emelkedett a cég bevétele, nyeresége pedig 37-ről 49 millió forintra nőtt.

Sóstó Tófürdő8. Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. (Nyíregyháza) – Árbevétel: 1.207 milliárd forint.

A cég által működtetett park- és élményfürdőnek, tófürdőnek, Fürdőháznak, valamint a városközpontban található Júlia Fürdőnek tavaly több mint félmillió látogatója volt, ami 10 százalékos növekedést jelent, valamint Sóstógyógyfürdőn tavaly befejeződött az új gyógyászati részleg kialakítása is. Mindezek meglátszódtak a társaság üzleti eredményeiben is, hiszen 26 százalékkal – 1,2 milliárd forintra – emelkedett az árbevételük.

Zalakaros légi fotók7. Gránit Gyógyfürdő Zrt. (Zalakaros) – Árbevétel: 1.321 milliárd forint.

Zala megye népszerű fürdője is emelkedő árbevétellel büszkélkedhet, hiszen közel 50 millió forinttal több pénzt folyt be a Gránit Zrt. kasszájába, mint egy évvel korábban. Javult a termálfürdőt működtető társaság jövedelmezősége is, ugyanis a tavalyi évet 100 millió forintot meghaladó adózott eredménnyel zárták, ami 35 százalékos növekedés a 2014-es nyereséghez képest.

Demjén Barlangfürdő6. Demjén Termál Fürdő Kft. (Demjén) – Árbevétel: 1.724 milliárd forint.

Egészen elképesztő növekedést tudott felmutatni a demjéni termálfürdőt és barlangfürdőt működtető társaság. A 2014-es 772 milliós árbevételüket tavaly közel egymilliárd forinttal növelték. Az óriási ugrás a Cascade barlangfürdő 2015 elejei megnyitásának köszönhető, ami hatalmas sikernek bizonyult.

A top 10-ben egyébként a demjéni az egyetlen magántulajdonú fürdő, – magyar vállalkozók a tulajdonosai – s talán ennek is köszönhető, hogy a legjobb árbevétel-arányos nyereséget produkálták. Ez egészen konkrétan azt jelenti, hogy 2015-ben az adózott eredményük 632 millió forintot tett ki, azaz a teljes bevételüknek több mint a harmada nyereség lett, ami elképesztően jó arány. Ez egyébként nem újdonság a Demjén Termál Fürdő Kft.-nél, ugyanis 2014-ben az akkori 772 millió forintos bevételből is 212 millió forintos nyereséget sajtoltak ki.

Bükfürdő gyógyfürdő5. Büki Gyógyfürdő Zrt. (Bükfürdő) – Árbevétel: 1.783 milliárd forint.

A harmadik legnépszerűbb termálfürdős település fürdőjének tavaly kisebb mértékben, 13,5 millió forinttal nőtt az árbevétele. Mindezt a költségek szinten tartása mellett érték el, ugyanis szinte pont ennyivel nőtt a nyereségük is, ami tavaly 134 millió forintot tett ki.

Sárvári éjszakai fürdőzés4. Sárvári Gyógyfürdő Kft. (Sárvár) – Árbevétel: 1.890 milliárd forint.

A Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdőt üzemeltető társaság 2015-ben több mint 60 millió forinttal tudta növelni a bevételét. Az adózott eredményük pedig elérte a 82 millió forintot, ami háromszorosa az előző évinek.

Aquaticum Gyógyfürdő3. Debreceni Gyógyfürdő Kft. (Debrecen) – Árbevétel: 1.940 milliárd forint.

Üzleti szempontból tavaly ért be az Aquaticum termálfürdő részlegének 2013-2014-es felújítása. Egyetlen év alatt 370 millió forinttal több pénz folyt be a cég kasszájába, ami igen jelentős növekedésnek számít. Ráadásul még növekedési tartalék is van a cégben, hiszen hamarosan megkezdődik a strandfürdő átépítése, ami az elkészülte után komoly plusz bevételt hozhat a Debreceni Gyógyfürdő Kft.-nek.

Hungarospa strand2. Hungarospa Hajdúszoboszlói Zrt. (Hajdúszoboszló) – Árbevétel: 4.342 milliárd forint.

A Hungarospa továbbra is a legnagyobb vidéki fürdőüzemeltető társaság. Az árbevételük több mint a duplája a harmadik helyezettének. A cég 2015-ben 455 millióval tudta növelni a bevételét, így átlépték a négymilliárd forintos szintet. Ezzel arányosan nőtt az eredményük is: a 2014-es 160 millió forint után tavaly 230 millió forint nyereséget termelt a hajdúszoboszlói fürdőmogul.

Széchenyi Gyógyfürdő1. Budapest Gyógyfürdői- és Hévizei Zrt. (Budapest) – Árbevétel: 10.236 milliárd forint.

Nyilván tudjuk, hogy nagy cég a budapesti fürdőket üzemeltető társaság, de azért a bevételüket látva minden évben elképedünk, hogy mennyire… A társaság közel 2,5-szer akkora árbevételt ért el, mint a szintén nem kicsi Hungarospa Zrt. Vagy egy másik példával élve: tízszer akkora bevételt produkáltak, mint a három miskolci fürdő együtt.

2015-ben a növekedésük is figyelemre méltó volt, hisz a korábbi évet még “csak” 8,4 milliárd forintos bevétellel zárták, azaz egyetlen év alatt közel 2 milliárd forinttal emelkedett az árbevételük. A nyereségük pedig 967 millió forintról 1,28 milliárd forintra nőtt. Ahogy az egy korábbi cikkünkből kiderül, a növekedés mögött az áll, hogy 3,5 millióról 3,9 millióra nőtt az éves vendégszáma a BGYH Zrt. budapesti fürdőinek.

Czinege Szilvia, a társaság értékesítési és marketing igazgatója alapvetően három okkal magyarázta a vendégszám megugrását. Egyrészt jó idő volt tavaly nyáron, ami fellendítette a strandfürdők forgalmát. Másrészt több turista érkezett Budapestre. Harmadrészt a korábban felújított fürdőiknek kivétel nélkül jelentősen emelkedett a vendégszáma.

Nem sokkal maradtak le a Top 10-ről:

Kehidakustányi fürdőKehida Termál Kft. (Kehidakustány) – Árbevétel: 1.028 milliárd forint.

A többi nagy fürdős céghez hasonlóan szintén növekedtek tavaly, s nem is sokkal maradtak le a toplistáról.

Harkányi GyógyfürdőHarkányi Gyógyfürdő Zrt. (Harkány) – Árbevétel: 957 millió forint.

A 2014-es évet még 921 millió forint árbevétellel zárták, azaz 35 millió forinttal magasabb bevételt produkált a társaság 2015-ben. Az adózott eredményük is nőtt: 36-ról 157 millió forintra.

Igazoltan hiányzók:

Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház

Három évvel ezelőttig a Hévízgyógyfürdő Nonprofit Kft. működtette a Tófürdőt, a reumakórházat és a hozzájuk kapcsolódó hotelt. Viszont azóta áttértek a kórházi működési formára, így viszont nincs a cégbíróságon fellelhető mérlegük.

Szalók Holding Zrt. (Egerszalók)

Évek óta felszámolás alatt áll az egerszalóki Saliris Resort szállodát és fürdőt működtető társaság és ezért nem adtak le üzleti beszámolót sem. Pedig a Magyar Fejlesztési Bank tulajdonában lévő fürdő és szálloda minden bizonnyal ott lenne a Top 10 között, hiszen a legutolsó ismert – 2012-es – beszámolójuk szerint 1,67 milliárd forintos árbevételt értek el.

Néhol szállodák is vannak

Fontos megemlíteni, hogy a fenti cégek közül némelyik szálláshellyel is rendelkezik. Azonban pusztán a fürdőből származó bevételekre nem lenne egyszerű leszűkíteni a toplistát, ugyanis a cégek egy része nem bontja szét a cégbírósághoz leadott beszámolójában szálláshelyből és a fürdőből származó bevételét. Ráadásul ez a kettő sokszor össze is kapcsolódik, hiszen általában a szálloda jelentős forgalmat generál a fürdőnek, illetve ez fordítva is igaz.