• Gyógyszálloda épülhet az egyik fürdő mellett.

  • Hamarosan megújul a Paskál és a Palatinus.

  • Megnyithat egy évek óta zárva tartó fővárosi fürdő.

  • Bezárják-e a Széchenyi Gyógyfürdőt a felújítása miatt?

  • Mi lesz a Dagály Fürdővel?

  • Interjú Czinege Szilviával, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. értékesítési és marketing igazgatójával.

Czinege Szilvia– A fürdőiknek 2014-ben 3,5 millió vendégük volt, tavaly pedig 3,9 millió. Miből adódott ez a 400 ezres növekedés?
– Nagyon jó volt tavaly nyáron az időjárás, különösen a hűvös 2014-es szezonhoz képest. Volt olyan strandfürdőnk, ahol 80 százalékkal nőtt a nyári vendégforgalom az előző évhez képest. Kedvezően alakult a fővárosi turizmus is, több vendég érkezett Budapestre, mint a korábbi években. Azt látjuk, hogy azokban a fürdőinkben, ahol komoly fejlesztést hajtottunk végre, a vendégforgalom 30-40 százalékkal növekedett. Ezalatt értem a Dandár Fürdőt, ami egy kisebb létesítmény, de komoly „ráncfelvarráson” esett át. A felújítás után minden hónapban 30-40 százalékkal több vendéget fogadott. Ugyanez elmondható a Rudas Gyógyfürdőről, ahol szintén megugrott a vendégszám. A Lukács Gyógyfürdőben még 2012 végén befejeződtek a munkálatok, viszont a fonódó villamos kapcsán sokáig nehéz volt a megközelítése. Viszont most, hogy véget ért a villamospálya kiépítése, már ott is 30-35 százalékos növekedést tapasztalunk.
– Mennyire változott meg a vendégkörük ezeknek a fürdőknek?
– Öt évvel ezelőtt a Dandár Fürdő fő vendégkörét az idősebb korosztály adta, miközben a környéken sorra épültek az új társasházak, rengeteg fiatal költözött a Ferencvárosba. Ezért nyitottunk jobban a fiatalok felé, eseményeket szerveztünk, akciókat hirdettünk. Ennek része volt az is, hogy a Dandárban – a Király Fürdő mellett – mind a mai napig van diákjegy. Ezeknek a lépéseknek köszönhetően pedig megugrott a fiatal vendégek száma. A Király Fürdő esete is érdekes, hiszen patinás létesítményről van szó, tavaly ünnepelte a 450. születésnapját. Hosszú éveken át veszteséges volt a fürdő és a Dandárhoz hasonlóan igazából csak az idősebbek kedvelték. A Királyról tudni kell azt is, hogy az 50-es években nyúltak hozzá utoljára az épülethez, ezért komoly fejlesztésre van szükség főleg a vizesblokkoknál és a pihenőtérnél. Ennek ellenére a Király Fürdő átpozicionálásával sikerült a fiatalabb vendégek felé nyitni és nagy meglepetésünkre a külföldiek is megkedvelték, s ma már nyereséget hoz a Király. A vendégek azért kedvelik, mert a török kori fürdőtere rendkívül patinás, világszinten is igazi ritkaságnak számít. A Király Fürdő 2019-re tervezett felújítása során ezt a hangulatot szeretnénk is megőrizni, azzal együtt, hogy komoly fejlesztések lesznek a fürdőben.

 

Király Gyógyfürdő Budapest– A következő időszakban három fürdőben lesz fejlesztés: a Széchenyiben, a Palatinusban és a Paskálban. Mi lesz ezeknek a sorrendje?
– Ezek a beruházások már most zajlanak és egyszerre folynak. Tavaly szeptemberben kezdődött el a Paskál és a Palatinus Strandfürdő téliesítése és a Széchenyi Gyógyfürdő gépészeti felújítása, ami közel kétmilliárd forintba kerül.
– A Széchenyi esetében ebből mit éreznek a vendégek?
– Semmit, olyanra kell csak számítani, hogy például egy-egy nap nem este 10 órakor, hanem két órával korábban zár a fürdő. A munkálatok szakaszosan zajlanak, a vendégek zavarása nélkül. A Széchenyi tehát továbbra is az egyik olyan fürdő, ami az év minden napján nyitva van. Nem engedhetjük meg, hogy akár egy napra is bezárjon, hiszen ez a legemblematikusabb fürdőnk, tavaly 1,4 millió vendéget fogadott.
– Mikorra készül el a Paskál?
– Májusban kinyit a Paskál strandja, nyár közepén pedig az újonnan épített részeket is átadjuk, ami egész évben nyitva lesz. A Paskál vízbázisa megegyezik a Széchenyi Gyógyfürdőjével, erre alapozva pedig egy korszerű gyógyászati részleget is kialakítunk a megújuló fürdőben. Nem titkolt célunk az, hogy ezzel valamennyire tehermentesítsük a Széchenyi gyógyászatát.
– A Palatinus Fürdő is elkészül a nyárra?
– A strandmedencék kinyitnak, viszont a teljes beruházással 2017 januárjában készülünk el. A Palatinus szintén gyógyvízzel rendelkezik, a margitszigeti forrást használjuk. A jövőben pedig ez a fürdő is egész évben fog üzemelni.

Palatinus strandfürdő, termálfürdő látványterv– Mi lesz a Dagály Fürdő sorsa?
– A Dagály területe már az államé. Az biztos, hogy idén augusztus 31-ig üzemeltetjük a strandfürdőt. Az új tulajdonosnak és nekünk is az az érdekünk, hogy ha lehetséges, akkor év végéig nyitva maradjon a fürdő. Annál sokkal tovább nem működhet, ugyanis 2017 elején a vizes világbajnokság építkezése már a fürdő területét is érinteni fogja. Azt még mi sem tudjuk, hogy a későbbiekben mi lesz a fürdő sorsa, jelenleg is folynak erről a tárgyalások.
– A Dagály forgalmát mennyire befolyásolta, hogy már tavaly nyáron is javában zajlott mellette az építkezés?
– Nem érintette jelentősen a forgalmat, ami minket is meglepett, mert korábban a vendégszám jelentős csökkenésével számoltunk. Nyilván azért ebben szerepe volt a kedvező időjárásnak és a jegyárak csökkentésének is.

Dandár Fürdő– Korábban szó volt a Csillaghegyi Strandfürdő felújításáról is. Ez mikorra várható?
– Két ütemben fog megújulni a fürdő, az első még idén elkezdődik, a második ütem pedig 2018-ban kerül sorra. Önálló fürdőkomplexum épül a Csillaghegyi Strand jelenlegi területén, fedett medencével, úszómedencével, tanmedencével, később pedig gyerekvilággal kiegészülve. Ez inkább wellness-jellegű fejlesztés lesz, hiszen a Csillaghegyi Fürdő nem gyógyvizes fürdő, hanem egy jó minőségű ásványvizes forrásból látjuk el.
– Régen nagy népszerűségnek örvendett a Pesterzsébeti Jódos-Sós Gyógyfürdő, viszont már évek óta zárva van. Várható-e az újbóli megnyitása?
– Igen, méghozzá 2018 tavaszán kezdődhet meg a rekonstrukciója és bővítése az egykori fürdőnek. Ez nem egy egyszerű fürdőfejlesztés lesz, ugyanis stratégiai tervünk van ezzel a területnek. Szeretnénk azt, ha az újjáépülő pesterzsébeti fürdő mellett egy gyógyszálló is épülne. Az itt található jódos gyógyvíz ugyanis igazi ritkaságnak számít és rendkívül jó a gyógyhatása. A szálloda építéséhez egy befektetőt szeretnénk találni.
– A napokban volt hír, hogy a Danubius Hotels is befektetőt keres a Gellért Szálló felújításához. Érinti-e ez a Gellért Gyógyfürdő működését?
– Nem kapcsolódik össze a kettő, tehát nem kell bevárnunk a fürdő fejlesztésével a szállodával kapcsolatos fejleményeket. Annak idején nem véletlenül építették egyszerre a fürdőt és a szállót, viszont a Danubius Hotels jelenleg nem gyógyszállóként üzemelteti a hotelt. Örülünk annak, ha felújítják a Gellért Szállót, mert 2017-ben mi is megkezdjük a gyógyfürdő fejlesztését. Egyrészt megújítjuk a gépészetet, másrészt a forgalomnövekedés miatt egy új fürdőegységet alakítunk ki a régi kabinok helyén.

Gellért Gyógyfürdő BudapestAz interjú első részében a két budapesti gyógyfürdőbe kedvezményes belépési lehetőséget nyújtó Zsigmondy Klubkártyáról volt szó. Ezt ide kattintva olvashatja.

Az interjú harmadik részében – többek között – arról is szó lesz, hogy miként válhatna gyógyturisztikai központtá Budapest, s miért lehet ebben fontos szerepe az pesterzsébeti fürdőnek.