• 2021-hez hasonlóan az elmúlt évben is kettővel bővült a hazai gyógyhelyek köre.

  • Így már összesen 42 gyógyhely található Magyarországon.

  • A cím egyfajta minőségi garanciát jelent és a legtöbb esetben – de nem kizárólagosan – gyógyfürdők és környékük viseli ezt a titulust.

2022-ben két település szerezte meg újonnan a gyógyhely címet. Az egyik Szentes, a másik Hajdúböszörmény volt, mindkét településen a gyógyfürdő, illetve a gyógyvíz jelenti azt a gyógytényezőt, ami alapján megkaphatták ezt a címet. Ezzel immár 42 gyógyhelye van az ország 41 településének. Az eltérés abból ered, hogy Sárváron belül két gyógyhely is van: a fürdő és környéke, valamint az arborétum.

A gyógyhely egy jogi kategória (és nem keverendő össze a gyógyfürdővel), azok a települések, illetve településrészek szerezhetik meg ezt a címet, ahol adott valamilyen természetes gyógytényező. Ez az esetek többségében gyógyfürdőt és/vagy gyógyvizet jelent, de lehet egy klimatikusan különleges hely, gyógybarlang, vagy akár gyógygázfeltörési hely is.

A gyógyhely címet egy hosszadalmas, kissé talán bürokratikus folyamat során lehet megkapni. Minden esetben az adott településnek kell kezdeményeznie az eljárást és komoly kritériumoknak kell megfelelniük. Többek között igazolni kell a gyógyintézményi háttér meglétét, a megfelelő infrastruktúrát, mérni kell az adott terület levegőtisztaságát és zajszintjét.

Miért érdemes megszerezni ezt a címet? Tulajdonképpen egyfajta minőségi garanciát jelent arra nézve, hogy az adott területen minden adott a gyógyuláshoz, pihenéshez. Illetve időnként kiírnak olyan pályázatokat, amelyeken csak gyógyhelyek indulhatnak. Nem véletlen, hogy tíz évvel ezelőtt egy nagy „gyógyhelylétesítési láz” tört ki az országban, hiszen akkortájt megnyílt egy olyan uniós pályázati forrás, aminek a kritériuma a gyógyhely cím megléte volt.

Fontos lehet az is, amit pont Hajdúböszörmény polgármestere említett a gyógyhely titulus 2022-es megszerzése kapcsán: hatalmas publicitást jelentett a városnak, illetve a Bocskai Gyógyfürdőnek (lenti képen), amikor tavaly nyáron híre ment, hogy megszerezték ezt a címet.

Bocskai Gyógyfürdő Hajdúböszörmény

Egyébként a tavalyi évhez hasonlóan 2021-ben is kettővel bővült a magyarországi gyógyhelyek köre, akkor Berekfürdő és Tamási kapta meg a minősítést. 2019-ben és 2020-ban nem adtak ki új címet.

Ide kattintva találja a magyarországi gyógyhelyek teljes listáját.