• Két pályázat révén közel 500 millió forintot fordítanának a hajdúböszörményi Bocskai Gyógyfürdő fejlesztésére.

  • A fürdő családias hangulatát megtartanák, de energetikailag hatékonyabbá válna a működése.

A hajdúböszörményi Bocskai Gyógyfürdő elődjét az 1960-as években nyitották meg. A feltörő termálvíz 2003-ban kapott gyógyvíz minősítést, a fürdő 2015-ben szerzett gyógyfürdő címet, ami idén gyógyhely minősítéssel is kiegészült.

A TOP Plusz program keretében két olyan pályázata is van a városnak, amelyeknek köszönhetően – kedvező elbírálás esetén – tovább fejlesztenék a Bocskai Gyógyfürdőt. Erről Kiss Attila, Hajdúböszörmény polgármestere beszélt néhány napja a városi televíziónak.

Benyújtottak egy közel 300 millió forint értékű energetikai korszerűsítési pályázatot. Ennek keretében hasznosítanák a 63-64 Celsius-fokosan feltörő termálvíz hőjét. Hatalmas lehetőséget lát ebben a polgármester, hiszen az épület fűtését, valamint az uszoda vizének a melegítését is megoldhatnák a jelenleg kihasználatlan hőenergia révén. Úgy kalkulálnak, hogy termálhővel és hőszivattyúkkal teljes egészében fedezni tudnák a fürdő energiaköltségét.

A másik pályázatból – 175 millió forint értékben – minőségjavító fejlesztéseket valósítanának meg. Kiss Attila úgy fogalmazott, hogy tulajdonképpen a fürdő ráncfelvarrásáról lenne szó. Többek között felújítanák az öltözőket, a zuhanyzókat, ahol kell, újraburkolnák a medencéket, parkosítanának ebből a forrásból.

A polgármester elmondása szerint ugyanakkor a cél nem az, hogy egy hatalmas fürdőkomplexumot alakítsanak ki, hanem szeretnék megőrizni a gyógyfürdő családias, barátságos hangulatát. Kiss Attila külön kiemelte a gyógyhely cím megszerzésének a fontosságát is, hiszen ez egyrészt komoly reklámot jelentett a településnek, illetve a fürdőnek, másrészt gyógyhelyként a jövőben új pályázati források is megnyílhatnak előttük.

A teljes beszélgetést itt nézhetik meg: