• Szabadtéri medencékben élvezhető a jellegzetes gyógyvíz és számos fürdőgyógyászati kezelés is elérhető Kabán.

  • Akár télen is érdemes felkeresni ezt a gyógyfürdőt.

A nagy turisztikai kampányokban általában a legnagyobb hazai fürdőkomplexumokat és a patinás műemlékfürdőket népszerűsítik. Holott az ország nem kevésbé lehet(ne) büszke a számos kisebb termálfürdőjére. Ezek akár 50-60 éve szinte változatlan formában üzemelnek, csak néhány medencével rendelkeznek, viszont jellemzően nagyon hangulatosak és megfizethető belépőárakat kínálnak.

Érdemes ezekre a kis termálfürdőkre is rendszeresen felhívni a figyelmet. Hiszen akár a vonzáskörzetükben élők között is lehetnek olyanok, akik nem hallottak róluk. Ráadásul az energiaválság sokszor – a nagyobb üdülőhelyeken működő társaiknál – érzékenyebben érinti ezeket a kisebb fürdőket, tehát örülni kell, hogy jó néhány még most is talpon tud maradni.

A Hajdú-Bihar megyében, Hajdúszoboszlótól délnyugatra 20 kilométerre található Kabai Városi Strand és Gyógyfürdőt már többször emlegettük idén, de pont a fentiek miatt most újra az olvasók figyelmébe ajánljuk. Érdemes ugyanis tudni, hogy a szabadtéri medencés fürdő a téli időszakban is nyitva tart, a jegyáraik pedig a nyári áremelés után is kimondottan kedvezőnek számítanak.

Ami pedig nagy különlegessége a kabai fürdőnek, hogy gyógyfürdő címmel is rendelkezik. Ez ritka, mert a kabaihoz hasonló kisebb termálfürdők jellemzően nem kezdeményezik a gyógyfürdő cím megszerzését, hiszen ebben az esetben fürdőgyógyászati kezeléseket is biztosítaniuk kell. A kabai fürdőben viszont ezek is elérhetők.

A gyógyvizes medencefürdőn felül orvosi gyógymasszázs, víz alatti vízsugármasszázs, víz alatti csoportos gyógytorna, valamint elektroterápiás kezelések jelentik a választékot. A kezelések az egészségbiztosító támogatásával is elérhetők. Kabán egyébként alkáli-hidrogénkarbonátos gyógyvíz tör a felszínre, amely összetételénél fogva mozgásszervi, elsősorban csípő- és térdízületi betegségek kezelésére alkalmas.

A mostani téli időszakban hétfőnként zárva tartanak, viszont a hét többi napján várják a vendégeket. A nyitvatartási időt könnyű fejben tartani, mert mindig délben nyitnak és 19 órakor zárnak.

A felnőtt belépő ára 1500 forint, diákoknak és nyugdíjasoknak pedig mindössze 1000 forint a jegy. Kabai lakosoknak még ebből is kedvezményt biztosítanak. Illetve azok is olcsóbban válthatnak belépőt, akik az egészségbiztosító által támogatott gyógykúrán vesznek részt, mert ebben az esetben 1300 forint a támogatott fürdőbelépő. Azonban ennél jobban megéri a támogatott kezelési csomagot igénybe venni, ami a fürdőbelépő mellett napi négy kezelést is tartalmaz és 1400 forint az ára.

Termálfürdő Kabán a téli napfényben

A teljes árlistájukat megtalálják a város honlapján. Itt pedig megnézhetik a települést bemutató kisfilmet, amiben maga a gyógyfürdő is feltűnik: