• Biztatóan alakulnak az idei szállásfoglalások Jász-Nagykun-Szolnok legnépszerűbb turisztikai célpontjának számító üdülőhelyen.

  • Varga Attilától, Cserkeszőlő polgármesterétől megtudtuk, hogy miként érintette a községet és a gyógyfürdőjüket az energiaválság, de beszélt a hamarosan megvalósítandó és a későbbiekben tervezett fejlesztéseikről is.

  • Megkérdeztük azt is, hogy terveznek-e bármilyen korlátozást a fürdőben.

– Összességében 2022-re visszatekintve mennyire elégedett a település, illetve a fürdő vendégforgalmával?
– Ha az intézmény korábbi látogatottságát vizsgáljuk, akkor a járvány előtti utolsó évhez, 2019-hez képest 15 százalékkal kevesebb vendéget fogadott a fürdő a tavalyi évben, viszont az országos átlagot figyelembe véve (amely 20-25 százalékos csökkenést mutat) a 2022-es vendégforgalmunk teljes mértékben pozitívnak tekinthető. Hogy mennyire vagyok elégedett? Mivel én látom az erőfeszítéseket az eredmények mögött, ezért elmondhatom, hogy elégedett vagyok, ám az is igaz, hogy mindig törekedni kell a fejlődésre, az előre lépésre. Kiemelendő, hogy Jász-Nagykun-Szolnok megye vezető turisztikai települése továbbra is Cserkeszőlő, ez a 2200 fős kis település. A megye vendégéjszakáinak majdnem a harmadát mi adjuk, és erre méltán lehet büszke a település. Jelenleg a szállásainkon a foglalások biztatóan alakulnak, érdemi visszaeséssel nem számolok az idei évben.

Cserkeszőlő gyógyfürdő főbejárat

– Egyébként ön szerint mi Cserkeszőlő vonzerejének a titka? Mi az, amiben mást nyújtanak, mint a többi, termálfürdővel is rendelkező üdülőhely?
– A legnagyobb vonzereje egyértelműen a gyógyvíz, ami miatt 1955. május 1-jén megnyitott a fürdő. Rájöttek az emberek, hogy ennek a víznek tényleg gyógyító hatása van. A gyógyvíz mellett a másik vonzereje pedig, hogy egy nagy kiterjedésű, ligetes, fás, zöld területen helyezkedik el a komplexum, egy hangulatos kis településen, sok szolgáltatással. Van aki betegségek megelőzése, kezelése érdekében érkezik a fürdőbe, míg mások pihenés, kikapcsolódás céljából. Számos vendégünk időről időre visszatér, hiszen tudják, egy olyan helyre jönnek, amiben nem csalódnak, mivel kellemes, nyugodt körülmények között tudják tölteni az ittlétüket.

– A fürdő üzemeltetését miként érinti az energiaválság?
– A község kivételes adottságának köszönhetően, geotermikus energiával fűtünk minden épületet a fürdőben, emellett az összes önkormányzati létesítményt is. Ezen felül plusz hőszolgáltatást is nyújtunk a településen, elsősorban a szállásadóknak. A válságot tekintve, ami leginkább hátrányosan érinti a fürdőt az a villamosenergia árának drasztikus emelkedése, amely többszörösére növekszik a 2022-es évhez képest. Ez esetünkben több száz millió forint többletköltséget okoz évente. Ezt nem lehet csak áremeléssel megtermelni, ehhez fejlesztések is szükségesek lesznek.

Itt jegyezném meg, hogy egyelőre csak remélni tudom, hogy a kormány értelmezhető nagyságú segítséget, vagy támogatást fog nyújtani nemcsak az önkormányzatoknak, hanem maguknak a fürdőknek is. Sajnálattal állapítom meg, hogy a turisztikai érdekképviseletek az ágazatot érintő problémákra mindig fáziskéséssel reagálnak, érdemi lobbitevékenységet nem fejtenek ki. Többször kifejtettem már, hogy az egész ágazatnak érdeke a fürdők konkrét megsegítése, hiszen nagyrészt a többi turisztikai attrakció magukra a fürdőkre épülnek. És ha egy fürdő bezárásra kényszerül, akkor a ráépült vendéglátó egységek, szállodák és még sorolhatnám, szintén becsukhatják kapuikat.

Nem veszem észre ebben az ügyben azt, hogy a döntéshozók érzékelik a fürdőkkel kapcsolatos hatalmas problémahalmazt, és valószínűleg ez a későbbiekben többszörösen fog lecsapódni a turisztika egészében.

Cserkeszőlő gyógyfürdő gyógymedence nyakzuhannyal

– Nemrég nyert a település egy pályázaton. Ebből milyen fejlesztéseket tudnak megvalósítani?
– A pályázaton elnyert összegből két, a fürdő számára lényeges projektet tudunk megvalósítani. Egyrészt, egy teljes beléptető rendszer kiépítését, amely manapság elengedhetetlen egy ekkora területű, ilyen magas látogatottságú intézmény számára. Ez magában foglalja 1300 darab öltözőszekrény cseréjét is. Másrészt a 2010. november 1-jén átadott téli fürdő teljes légtechnikai berendezésének cseréjét fogjuk elvégezni, ami azt jelenti, hogy egy sokkal korszerűbb, jobb, modernebb berendezés kerül majd beszerelésre és legalább 10 százalékos villamosenergia megtakarítást fogunk elérni.

– Van esetleg olyan tervük a fürdő kapcsán, amire most még nincs forrás, de a következő években mindenképpen szeretnék megvalósítani?
– Nyilvánvalóan, mint minden dinamikusan fejlődő komplexumnak számos, a jövőre vonatkozó ötletünk, tervünk van. Ezek között szerepel egy napelempark, vagy valamilyen kisebb erőmű megépítése, amellyel – akár a melegvíz segítségével – villamos energiát tudunk előállítani, hiszen jelenleg ez az egyik legnagyobb kiadása az intézménynek. Ezzel kapcsolatban tárgyalásokat kezdeményeztünk erre szakosodott cégekkel.

Ezen kívül a kikapcsolódási, pihenési lehetőségek skálájának bővítése céljából egy új, kifejezetten a nyári szezont szolgáló élménymedence építése és a szállodánk felújítása, modernizálása szükséges. Sajnos a Covid alatti 1,5 milliárd forintnyi bevételkiesés mindenben hátráltat bennünket.

Nagyon szeretném, ha tovább bővülnének gyógyászati szolgáltatásaink, az idei évben a kardiológiai rendeléseink mellé tervezzük az ultrahangos diagnosztika bevezetését, amelyhez az eszközparkunk már készen áll, jelenleg orvosokkal tárgyalunk. Még egy lényeges fejlesztésre szüksége van nem csak a fürdőnek, hanem a településnek is, nevezetesen a Fürdő utca bővítésére, szélesítésére. Jelenleg ez egy szűk keresztmetszet a vendéglétszám növelése szempontjából.

Cserkeszőlő beltéri élményfürdő

– Mennyire tekinthető biztosnak, hogy a következő hónapokban is nyitva lesz a fürdő? Várható-e bármilyen korlátozás, vagy szolgáltatáscsökkentés?
– A jövőbeli nyitvatartás teljességgel biztosnak tekinthető. Sem a nyitvatartási idő redukálása, vízhőfok, hőmérséklet csökkentése, sem a szolgáltatásokban, élményelemekben való korlátozás nem szerepel a jövőbeli tervekben. Szeretettel várjuk vendégeinket!

Cserkeszőlő gyógyfürdő gyógymedence télen

A ráckevei Aqua Land Termál- és Élményfürdő ügyvezetőjével készített interjúnkat ide kattintva olvashatják!.