• A fürdő működése továbbra is biztosítható, az egyes szolgáltatási területeken korlátozások bevezetését vagy bezárást nem tervezünk – tudtuk meg Karczagi Sándortól, a ráckevei Aqua Land Termál- és Élményfürdő ügyvezető igazgatójától.

  • A szakember elmondta, hogy milyen forgalmat hozott számukra az év végi időszak, beszélt arról is, hogy kik jelentik a törzsközönségüket és hosszan sorolta, hogy milyen lépéseket tettek az energiatakarékos működés érdekében.

– Mennyire elégedett Aqua Land Termál- és Élményfürdő tavalyi vendégforgalmával?
– A szabadtéri stranddal, csúszdaparkkal rendelkező fürdők esetén általában a forgalom legfontosabb tényezője a nyári időszak, amelyet az időjárás rendkívüli módon befolyásol, ezt nagyon nehéz kiküszöbölni, vagy tenni ellene. A tavalyi évet tekintve a nyári főszezonra nem lehet panaszunk, kivételes időjárásban volt részünk, mindemellett a ráckevei fürdő területén megvalósult beruházások a színes programkínálat és az értékesítési árak változása is hozzájárult a kiemelkedő forgalomhoz.

– Az év végi ünnepi időszak milyen forgalmat hozott?
– Az ünnepi időszakban hosszabb nyitvatartással, a megszokottól jóval bővebb programkínálattal vártuk a vendégeket. A hosszabb téli tanítási szünet bepótolta az őszi szünet által okozott kiesést, a vendégszám és forgalom pedig túlszárnyalta a pandémia előtti időszakot. Mindezek ellenére az egyes költségek drasztikus emelkedése természetesen hatással van az üzemeltetés eredményességére.

– A tipikus vendégkörüket kik adják?
– A vendégkör nagy része Budapestről érkezik, összességében meghaladja a 40 százalékos részesedést, de sokan jönnek az agglomerációból és a ráckevei kistérségből is. A szálláshely szolgáltatásokat csekély arányban, de külföldiek is igénybe veszik, ugyanis Ráckeve az EuroVelo nemzetközi kerékpárút része. Illetve sok vendéget vonz a térség természeti és kulturális kínálata is.

Aqua Land fürdő szabadtéri termálmedence

– Az energiaválság mennyire jelent kihívást az önök számára?
– A fürdőüzemeltetés kiemelkedő energiafelhasználással jár, a költségek jelentős részét képviselik, amelyek az ismert folyamatok hatásaként több, mint a tízszeresére emelkedtek. Cégcsoportunk 2021-ben kötött éves szerződéssel rendelkezett az energiaszolgáltatóval a 2022-es év végéig, így volt időnk felkészülni a rendkívüli kihívásra. A nagyobb teljesítményű fogyasztókat átvizsgáltuk, ahol volt észszerű alternatíva, ott eszközcserét vagy optimalizálást végeztünk, például a szaunakályháknál, vízgépészeti berendezéseknél. A vendéglátó egységekben megtörtént a hűtők, fagyasztók cseréje takarékos berendezésekre, valamint a fogyasztásunk mérséklésére napelemrendszer kialakításába kezdtünk. Fényforrásaink nagy részét ledre cseréltük, a gazdasági területeken mozgásérzékelőket építettünk be, külön kontrollt vezettünk be az egyes fogyasztók indokolatlan üzemeltetésének kiküszöbölésére. Az energia, vegyszerek, alapanyagok és egyéb költségek drasztikus emelkedése természetesen hatással volt az értékesítési árainkra is.

– A következő hónapok tekintetében biztosnak tekinthető a fürdő működése?
– A kevei gyógyvizet biztosító termálkút ebben a tekintetben fontos tényező, hiszen a hőenergiát hasznosítjuk, így a gázár növekedése nem érinti rendkívüli módon a költségvetésünket. Bár nehéz megjósolni a további környezeti folyamatokat, úgy vélem a fürdő működése továbbra is biztosítható, az egyes szolgáltatási területeken korlátozások bevezetését vagy bezárást nem tervezünk.

Aqua Land Ráckeve szauna medence

– Az Aqua Land Termálfürdő valószínűleg országos szinten is a legerősebb programkínálatot nyújtja. Szinte nincs olyan nap, amikor ne lenne szaunaszeánsz, vízi torna, éjszakai fürdőzés, vagy bármi egyéb program. Hogyan jött az ötlet, hogy ez ennyire nagy hangsúlyt kapjon önöknél?
– Hiszünk benne, hogy a kiemelkedő programkínálat biztosításához szükséges erőforrások, a befektetett idő és költségek megtérülnek és elégedett, visszatérő vendéget eredményeznek. Az egyes programok népszerűsége eltérő, a kínálatot igyekszünk a vendégigényekhez igazítani, amelyhez folyamatosan figyeljük és értékeljük a visszajelzéseket, véleményeket. Büszkék vagyunk a hazai szaunakultúrában betöltött szerepünkre, amelynek alapjait már 15 évvel ezelőtt elkezdtük lefektetni.

Aqua Land szaunaszeánsz