• Több fürdő is a közelgő hosszú hétvégére időzítette a nyitását.

  • Egyes helyeken már pénteken újranyitnak, de előfordul, hogy még nem a teljes szolgáltatási körrel.

A tavaly november 11-én kezdődött zárvatartási időszak után idén május elsejétől nyithattak újra a hazai termálfürdők, gyógyfürdők. Néhány helyen már a hónap elején megnyitottak, de egész sok olyan fürdő is akad, ahol május második felében, vagy nyár elején várható az újbóli nyitás. Ezen belül is jó néhány termálfürdő az előttünk álló pünkösdi hosszú hétvégére időzítette a nyitást. Nem véletlen, hiszen várhatóan sokan útra kelnek ebben az időszakban.

Ennek kapcsán első körben érdemes megemlíteni a mezőkövesdi Zsóry Gyógyfürdőt, ami ugyan már május 4-től ismét fogad vendégeket, viszont ütemezetten nyitnak újra, s ezen belül a pünkösdi hétvégén lesz először látogatható a fedett élményfürdő. Egészen pontosan május 22. és 24. között. Egyelőre a fedett élményfürdőt hétvégenként vehetik birtokba a vendégek. Jó idő esetén egyébként a szabadtéri iker gyógymedencét is megnyitják. A Zsóry Gyógyfürdő aktuális medencekínálatáról itt tájékozódhatnak.

Ezen a héten pénteken, azaz május 21-én nyitja meg újra kapuit az Agárdi Termálfürdő. Ezzel párhuzamosan a fürdőhöz kapcsolódó kemping is fogad már vendégeket, valamint a gyógyászati szolgáltatások is elérhetők lesznek.  Szintén május 21-től látogatható újra a Csokonyavisontán található termálfürdő.

Már korábban említettük, hogy pénteken megnyitják a fürdőzők előtt a Hajdúnánási Gyógyfürdőt. A sportmedencén kívül minden szolgáltatásuk elérhető lesz. Érdemes tudni, hogy a gyógyfürdőben a gyógykezelések eddig is elérhetők voltak és ezek természetesen továbbra is igénybe vehetők.

Szintén szó volt már róla, hogy Nyíregyházán is egész széles lesz péntektől a fürdős kínálat, ugyanis a már korábban megnyitott Aquarius élményfürdő mellett a Hotel Fürdőház, a Parkfürdő 50 méteres medencéje, valamint a városközpontban található Júlia Fürdő is fogad majd vendégeket.

Május 21-én nyitják meg a Jászárokszállási Termálfürdőt is. Ugyanezen a napon nyit a Lenti Termálfürdő is, ahol a régi fedett fürdőt éppen felújítják, de a fedett élményfürdőt és a kinti medencék többségét azért lehet használni. Az előbbieken túl május 21-i nyitást harangozott be a siklósi termálfürdő is.

Jó néhány fürdő majd május 22-én, szombaton fog nyitni. Ezek közé tartozik a siófoki Galerius Fürdő, ahol május 22-24-én nyitva lesznek. Ez még nem teljes nyitás: a szaunavilág, az alagsori szauna oázis, a kültéri medence és a sókabin használható. Szintén érdemes tudni, hogy pünkösd után egyelőre péntek, szombat, vasárnap tartanak majd nyitva.

Szombattól látogatható ismét a termálfürdő Dombóvár-Gunarasfürdőn, Tamásiban, Zalaegerszegen és Pápán is. Utóbbi kapcsán meg kell említeni, hogy a termálfürdő részleg fog most nyitni, a konditerem és az uszoda már május eleje óta várja a vendégeket.

Nagyon jó hír, hogy a gyulai Várfürdő is nyit május 22-én. Ettől kezdődően a fürdőzők rendelkezésére állnak a kültéri és beltéri gyógyvizes medencék, az AquaPalota élményfürdő, a wellness centrum, a szaunapark és az uszoda is. A többi medencét (hullámmedence, csúszdás medence, gyermek víziparadicsom) majd június 12-én nyitják meg.

Gyula Várfürdő polip medenceMint minden közfürdőre, így a fentiekre is igaz, hogy jelenleg 18 év felett csak védettségi igazolvánnyal látogathatók. 18 év alattiak – felnőtt kíséretében – védettségi igazolvány nélkül is beléphetnek a fürdőkbe (nyilván akkor, ha a felnőttnek van ilyen kártyája). Elvileg a védettségi mobilalkalmazás is kiváltja az igazolványt, ennek kapcsán a Magyar Fürdőszövetség főtitkára nemrég azt nyilatkozta, hogy a fürdőknek mindenféleképpen el kell fogadniuk az appos igazolást is. Mind a kártyára, mind a mobilalkalmazása igaz, hogy valamilyen személyazonosításra alkalmas igazolvánnyal párban érvényes, utóbbi lehet személyigazolvány, jogosítvány, vagy útlevél.