• Akad jó néhány gyógyvizes fürdő a Balaton vonzáskörzetében.

  • Kisebb fürdők és nagyobb fürdőkomplexumok egyaránt találhatók a tó körül, így mindenki az igényei szerint válogathat.

Sokan vannak, akik novemberben, vagy akár télen is kirándulnának, üdülnének egyet a Balaton környékén. Ideális választás, mert az őszi tanítási szünet után igazán nyugissá válik ez a környék. Viszont felmerülhet, hogy jó lenne egy gyógyvizes fürdőbe is ellátogatni.

Ezért összegyűjtöttük azokat a gyógyvízzel rendelkező termálfürdőket, amelyek a Balaton vonzáskörzetében találhatók. Ebből a szempontból azért a tó nyugati felében tartózkodók előnyösebb helyzetben vannak, hiszen hozzájuk közelebb esnek a lent felsorolt gyógyvizes fürdők. A keleti medence irányából, tehát Balatonfüred-Balatonalmádi-Balatonkenese környékéről többet kell utazni a legközelebbi gyógyvizes fürdőig.

Buzsák – Csiszta Fürdő: Fonyódtól nagyjából 5 kilométerre található ez a nagy múltú, gyógyvizes fürdő. Aszfaltozott úton még mindig kicsit macerás a megközelítése, viszont a nyáron újraindult Balatonfenyves és Csisztafürdő között közlekedő kisvasút, amivel szintén eljuthatunk a fürdőhöz. Erről azt érdemes tudni, hogy jelenleg napi 6 pár vonat jár, viszont december elsejétől ez a szám napi 3 párra csökken, csak délután lesz vonatközlekedés. Elképzelhető, hogy akkortól majd a fürdő is átáll a déli nyitásra, ahogy a korábbi években tették.

Hévízi Tófürdő: a patinás fürdő talán még hangulatosabb is így ősszel, mint az év többi részében. A véderdő szép színessé válik, a gőzölgő vízben való fürdés pedig különös élményt ad. Aki fázósabb, az pedig behúzódhat a benti részekbe. Keszthely felől akár tömegközlekedéssel is könnyen megközelíthető a város. Illetve a már emlegetett Balatonfüred-Balatonalmádi-Balatonkenese irányból Hévíz akár közvetlen buszjárattal, átszállás nélkül is elérhető (a cikkben szereplő fürdőhelyek közül egyedüliként).

Igali Gyógyfürdő: a Kőröshegyi völgyhídtól 40 kilométert kell autózni déli irányba, hogy elérjünk Igalra. De az biztos, hogy megéri, nem véletlenül az egyik nagy kedvencünk. Benti és szabadtéri gyógyvizes medencék egyaránt találhatók a fürdőben, ráadásul a kinti is egész évben üzemel.

Igal gyógyvizes fürdő ősszel

Kehidakustány – Kehida Termál: Hévíztől 15 kilométert kell utaznunk, hogy eljuthassunk a Kehida Termálhoz. A kénes gyógyvizüket szabadtéri és benti medencékben is élvezhetjük. Nagyon jó kis termálfürdő, aminek a története is érdekes.

Marcali Fürdő: a kisváros fürdője a tó délnyugati részéről 14 kilométerre található. Per pillanat épp karbantartási szünetet tartanak, de november 2-án nyitnak. A benti részen csak egy kisebb gyógymedence van, de az ígéretek szerint a szabadtéri gyógyvizes medencéjüket is lehet használni a szezonon kívül egészen addig, amíg a vendégforgalom alapján igény lesz rá.

Zalakarosi Fürdő: Keszthelytől 34 kilométerre található Zalakaros, de az M7-es autópálya révén a tó más részeiről indulva is viszonylag gyorsan elérhető a zalai üdülőhely. A gyógy- és termálvilág részlegükhöz tartozó kinti gyógymedence már csak november 2-ig tart nyitva, viszont a benti gyógyvizes medencéknek köszönhetően egész évben élvezhetjük a kiváló gyógyvizük előnyös hatásait. Erős a szaunás kínálatuk és a kisgyerekkel utazóknak is ajánlható a Zalakarosi Fürdő, hiszen külön részleget alakítottak ki a kicsiknek. A cikkben szereplő fürdők közül – a nyári szezonon kívül – egyébként Zalakaros mellett még Kehida lehet jó választás pici gyerekkel is.