• A 80-as évek elején a kehidakustányi tanács három év alatt spórolta össze a fürdő építéséhez szükséges pénzt.

  • A helybéliek adományokkal és munkával is kivették a részüket a termálfürdő megvalósításából.

  • Az első kehidai fürdőépület egy vasútállomás volt.

A Zala megyében, Hévíz közelében található kehidakustányi Kehida Termál „újkori” története 2003-ban kezdődött. Két építőipari vállalakozó, Horváth Tihamér és Horváth Sebestyén abban az évben nyitotta meg a fürdőt és a hozzá kapcsolódó szállodát a régi községi termálfürdő helyén.

A kehidakustányi fürdő múltjáról, azaz a 2003 előtti időkről viszont keveset lehet hallani, pedig érdekes története van a zalai termálfürdőnek.

Kehida és Kustány községeket 1977-ben egyesítették. Nem sokkal ezután a szomszédos Zalaszentlászlóval közösen vízmű építésébe fogtak. Az artézi kút fúrása során 200 méternél jártak, amikor váratlanul közel 40 Celsius-fokos termálvíz tört fel. A kutat lezárták, a település vízellátását biztosító vízmű pedig végül Zalaszentlászlón épült fel, a kehidaiaknak pedig lett egy kihasználatlan termálforrásuk.

A közeli Hévíz és az akkoriban már menő fürdőhelynek számító Zalakaros példája nyomán látták a kehidakustányiak, hogy hatalmas lehetőséget rejt a termálvíz, viszont egy fürdő felépítésének a költségei sem elhanyagolhatók. Végül mégis úgy döntöttek, hogy belevágnak egy termálfürdő építésébe.

A Népszabadság 1987-ben (már a fürdő megnyitása után egy évvel) így idézi fel ezt az időszakot:

„Kiss Elemér a legutóbbi tanácsválasztás óta a testület élére került vezető, lévén helyi lakos, jól ismerte az évek óta visszatérő szülői panaszokat: a Zalában nem lehet fürödni, Hévíz nem gyereknek való; a Balatonhoz is legjobb esetben hétvégén vihetik a gyereket; rossz a közlekedés. Legyen hát strand Kehidakustányban!”

A fürdő építéséhez három év alatt egymillió forintot spórolt össze a község. Ez akkoriban sem volt elég egy ekkora beruházáshoz, nagyjából egy családi ház építésére volt elegendő ennyi pénz.

A kehidai termálfürdő felépítését az tette lehetővé, hogy a helyi lakosok is kivették belőle a részüket. Egyrészt pénzadományokkal, – amiért később ingyen fürdőbelépőket kaptak – másrészt kétkezi munkával. A település lakóinak elszántságát látva végül a megyei tanács és az idegenforgalmi alap is beszállt az építkezésbe 2,1 millió forinttal.

A termálfürdő helyén egyébként nem sokkal korábban még vasúti sínek voltak. Kehidakustányt ugyanis keresztülszelte a Zalabér-Batyk–Balatonszentgyörgy vasútvonal, azonban a községet is érintő szakaszt 1974-ben megszüntették, még a síneket is felszedték. A vasútállomás épületét azonban meghagyták. Miután a termálkút nem esett messze az egykori MÁV épülettől, ezért azt jelölték ki a fürdő kiszolgálóépületének (például itt kapott helyet az öltöző) és az első két medence is az állomásépület (lenti képen) mellett épült fel.

Kehidakustány termálfürdő 1987Apró érdekesség, hogy a 80-as években a fürdőt még „ifjúsági sportközpontnak” hívták és egy úttörőtábort is kialakítottak mellette. Az akkori elképzelés ugyanis az volt, hogy a gyerekek számára létesítenek egy nyári szabadidős központot Kehidán.

Persze a termálvíz hírére egyre több gyógyulni vágyó vendég is rátalált a kis termálstrandra, sőt a külföldiek száma is évről évre nőtt.

Az 1990-es évek végére vendégforgalom már elérte az évi 150 ezer főt. Az önkormányzat még saját forrásból épített akkoriban egy új medencét, de látták, hogy egy korszerű fürdőt kialakítását nem tudnák finanszírozni. Ekkor jöttek képbe a keszthelyi építőipari vállalkozók.

Az MTI 2001 elején így írt a mai termálfürdő indulását megelőző időszakról:

Kehidakustányban megkezdődött a község történetének legnagyobb, 2,2 milliárd forint értékű beruházása, a Kehida Termál Gyógy- és Élményfürdő építése – jelentette be Horváth Sebestyén, a beruházó keszthelyi Horváth-Ép Kft. műszaki igazgatója.
A Zala folyó középső szakaszánál fekvő település hatmedencés szabadtéri termálstrandja tőszomszédságában, 14 500 négyzetméter területen alakítanak ki gyógyászati és élményfürdőközpontot. Az első ütem 680 millió forintba kerül, ebből 150 milliót a gazdasági tárca gyógyturizmus-fejlesztési pályázatán nyert el a beruházó. A beruházás második, 2002 októberéig tartó szakaszában készül el egy-egy gyógy-, pezsgő- és „vadvizes” élmény-fürdőmedence, valamint az orvosi szobával ellátott gyógyászati részleg.

A kehidai termálfürdő 2001-ben:

Kehida termálfürdő 2001-ben