• 40 éves felvételeken tűnik fel Zala megye két legismertebb termálfürdője.

  • Hévízre nyilván könnyű ráismerni, de Zalakaros azóta nagyon megváltozott.

Egy igazi ritkaságot töltött fel néhány évvel ezelőtt Tóth Sándor a YouTube-ra. Ez pedig a „Szülőföldünk Zala megye” című dokumentumfilm, amit 1980-ban forgattak. Tényleg ritkaságról van szó, a felvétel még a Nemzeti Audiovizuális Archívumban sem érhető el.

A mi szempontunkból a film vége érdekes, ezen ugyanis szerepel néhány felvétel az akkori Hévízről és Zalakarosról, illetve az ottani termálfürdőkről. Még a nagy tűzeset előtti formájában látható a Tófürdő, feltűnik a Hotel Thermal és rengeteg Mercedes.

Zalakarosról is nyári videók láthatók a felvételen, tömött parkolókkal és stranddal. A videó elején az 1975-ös év szerepel, de a leírásban szereplő 1980-as évszám lehet a valós, ami abból is kiderül, hogy a filmen már gyógyhelyként emlegetik Zalakarost. Ezt a címet ugyanis 1978-ban szerezte meg a település, amivel egyébként az ország kilencedik gyógyhelye volt (csak érdekességképpen: a nyolcadik Hajdúszoboszló, a kilencedik Bükfürdő).

A felvételek szerint már akkor is egész jól ki volt épülve a zalakarosi termálfürdő, pedig a fürdő akkor még csak 15 éves múltra tekinthetett vissza és az egész éves működésre is csak öt évvel korábban álltak át.

A hévízi rész 10:51-től, a zalakarosi 11:40-től kezdődik.