• 1986 márciusáról biztosan nem élnek kellemes emlékek azokban, akik akkoriban Hévízen laktak, dolgoztak vagy éppen üdültek.
  • Gondatlanság miatt ugyanis leégett a Tófürdő egyik épülete.
  • Több mint három évet vett igénybe az újjáépítés.

29 éve és egy hete történt Hévíz múltjának egyik legszomorúbb eseménye: 1986. március 3-án leégett a tó közepén lévő fürdőépület. A tűz az egyik szaunából indult el, állítólag valaki őrizetlenül hagyta a szaunát fűtő kályhát. Az újjáépítés nem ment egyik napról a másikra, ugyanis több már három évet vett igénybe.

 

Hévíz régenAz MTI 1989. július 8-án így számolt be az fürdőépület műszaki átadásáról:

“Befejeződött a hévízi tófürdő újjáépítése. Mint emlékezetes: a tó közepén álló faépület 1986. március 3-án leégett, csak üszkös gerendacsonkok maradtak belőle. A helyreállítást tavaly tavasszal kezdték meg. A mintegy 160 millió forintba került munkálatokat – a Győri Dimenzió Tervező Kisszövetkezet által készített tervek alapján – a Balatonvidéki Építőipari Kisszövetkezet végezte.

Egyebek mellett nyolcszögletű elosztórészt alakítottak ki, a belőle nyíló négy medence közül kettőt befedtek, s újra áll a négy, jellegzetes saroktorony is. A szomorú és figyelmeztető előzmények után érthetően fokozott figyelmet fordítottak a létesítmény biztonságára. A nagyrészt vörösfenyőből készült épületegyüttest éghetetlen anyagokkal több, úgynevezett tűzszakaszra tagolták.

Hő- és füstérzékelőket, valamint 67 Celsius-foknál működésbe lépő, automatikus kapcsolású esőztető berendezéseket is felszereltek, a tetőkre pedig kevésbé gyúlékony zsindely került.

Jelenleg a gyógyászati részlegek és a pihenőhelyek berendezése, bebútorozása folyik, s hamarosan megkezdődnek az úgynevezett hatósági bejárások. A nyitás napja ezek eredményétől függ, de legkésőbb augusztus második felében már minden bizonnyal birtokba vehetik az újjáépült tófürdőt Hévíz hazai és külföldi vendégei.”

A tényleges átadás azonban a hírben szereplőhöz képest egy kicsit késett, hiszen végül 1989. szeptember 8-án vehették újra birtokba a vendégek a Tófürdő új épületét.


Itt egy korabeli videó az átadásról: