• A gyógyvíz minősítést már több mint 30 évvel ezelőtt, a gyógyfürdő címet tavaly, idén pedig a gyógyhely címet szerezte meg Tamási.

  • Ez jelentős lendületet adhat a Tolna megyei település idegenforgalmának.

  • Tamásiban hamarosan újabb fejlesztések várhatók a fürdőben.

A magyarországi gyógyhelyek listája legutóbb 2018-ban bővült. Abban az évben Komáromban a Brigetio Gyógyfürdő és környéke, valamint a Bogácsi Gyógyfürdő kapta meg ezt a titulust. 2019-ben és 2020-ban nem adtak ki új gyógyhely címet. Viszont amikor tavaly év végén beszámoltunk arról, hogy a Tolna megyei Tamásiban található termálfürdő megkapta a gyógyfürdő minősítést, akkor már lehetett tudni, hogy a gyógyhely címet is megszereznék. Egyébként a termálvizük már 1990 óta gyógyvíznek számít.

A Tamási Gyógyfürdőben és környékén minden adott a gyógyuláshoz, pihenéshez, ráadásul a jövőre nézve is sok lehetőséget rejt egy ilyen minősítés, hiszen időnként elérhetők olyan fejlesztési pályázatok, amelyeket kifejezetten a gyógyhelyek számára írnak ki. A gyógyhely cím odaítélésre amúgy nem egy szimpla formaság, komoly vizsgálatok előzik meg, akit érdekel a folyamat, az ide kattintva olvashat erről bővebben.

Tamási város önkormányzata a héten tette közzé, hogy a 2020-ban elindított minősítési folyamat eredményesen zárult és megkapták a címet. Nemcsak maga a fürdő, hanem a tágabb környezete viseli mostantól a „Tamási város Miklósvár-Várhegy Gyógyhegy” elnevezést.

Az 1973-ban megnyitott termálfürdő a környék idegenforgalmi központjává tette a várost. A termálstrand akkor még három medencével működött. Az 52 Celsius-fokos, alkáli-kloridos, hidrogén-karbonátos gyógyvíz mozgásszervi és nőgyógyászati panaszok enyhítésére ajánlott.
A termálfürdő utolsó jelentős fejlesztése 2011-ben valósult meg, jelenleg pedig folyamatban van a fürdő áttervezése és hamarosan újabb fejlesztések várhatók.

Tamási az ország 39. gyógyhelye, itt megnézheti, hogy hol található a többi gyógyhely: