• Szépen parkosított területen fekvő termálfürdőket ajánlunk a dunántúli strandolást tervezőknek.

  • Azoknak is jók lehetnek, akik ilyentájt is meleg gyógyvízben regenerálódnának, de a hűvösebb vizeket kedvelők is megtalálhatják a számításukat.

Ilyen meleg időszakokban rengetegen veszik az irányt valamelyik strand, vagy fürdő felé. Nem véletlen, hiszen ezek a hőhullámok azért vízparton, medenceparton sokkal inkább elviselhetők. Akik a dunántúli termálfürdők között keresgélnek úti célt, azoknak adunk négy tippet. Nyilván ez erősen szubjektív válogatás lesz, de szerintünk – bár egészen különböző jellegű fürdőkről van szó – mindegyik jó választás lehet egy kánikulai fürdőzésre.

Ami talán közös pont, hogy a lenti fürdők mindegyike tágas, parkosított területtel is rendelkezik. Így a napsütés elől van hova behúzódni, de általánosságban is jót tesz az adott terület mikroklímájának a sok fa. Próbáltunk olyan helyeket gyűjteni, ahol az idősebb korosztály és a legfiatalabbak egyaránt megtalálhatják a számukra kedves vizes élményeket.

Bükfürdő Thermal & Spa: a Vas megyei Bük település fürdője igazán kockázatmentes választás a nyárra. A büki fürdőkomplexumot egy 14 hektáros park öleli körül és a nyári időszakban több mint 30 medence közül választhatunk. Utóbbin belül nagyon erős a szabadtéri kínálatuk. A melegebb vizű gyógyvizes medencék részben fedettek, aki pedig ilyentájt inkább hűvösebb vízben mártózna meg, annak is bőséges választék áll rendelkezésére. Többek között csúszdás medence, hullámmedence, pancsolómedence, gyermekmedence, szabadtéri vizes játszótér is a vendégek rendelkezésére áll. Ebben a melegben különösen jó, hogy 22-26 Celsius-fokos vizű úszómedencéjük, illetve ennél egy kicsit melegebb vizű tanmedencéjük is van.

Bükfürdő strandfürdő nyárHévízi Tófürdő: ezekben a napokban 34 Celsius-fok körül alakul a gyógytó hőmérséklete, ami talán a fázósabbaknak is ideális. A napsütés elől pedig a Tófürdő fedett részébe is behúzódhatunk. A tó körüli 50 hektáros véderdő előnyét leginkább a téli időszak kapcsán szoktuk emlegetni, hiszen az erdő valamennyire védi a széltől a tavat. Ugyanakkor ilyenkor, a nagy melegben is érezni azért az erdő előnyös hatását, némileg elviselhetőbbé teszi a kánikulát. Van szabadtéri gyerekmedencéjük is, ahol a kicsik is fürödhetnek. Persze ez nem annyira erős gyerekbarát kínálat, mint a többi, itt említett termálfürdő esetében, de aki Hévízre látogat, az amúgy is tisztában van ezzel.

Hévíz TófürdőLipóti Termálfürdő: a Győr-Moson-Sopron megyei Lipóton szabadtéri termálstrand található, ahol szintén adott a parkosított terület és a széles medencekínálat. Vannak melegebb vizű ülőmedencék is, de jelenleg a fő vonzerejüket a hűvösebb vízzel töltött családi medence, strandmedence, gyermekmedence jelenti. Vízi játszóparkkal is várják a legfiatalabb fürdővendégeket, de  jó pont az is, hogy 26-28 Celsius-fokos úszómedencéjük is van.

Lipót strandfürdő nyárZalakarosi Fürdő: a Balaton közelében található fürdő fedett kínálata az elmúlt években rengeteget fejlődött. Ugyanakkor szerintünk a Zalakarosi Fürdő leginkább szerethető része még mindig a szezonban üzemelő strandfürdői rész. Itt nagyon szépen rendben tartott, 12 hektáros parkosított terület található, ami már önmagában felüdülést jelent ebben a melegben. A gyógyulni érkezőknek jó hír, hogy a melegebb gyógyvizes medencék felett van árnyékoló. Családi csúszdapark, hullámmedence, családi medence, gyermekpancsoló, kültéri gyermekvilág, 26-28 Celsius-fokos sportmedence vár ránk, van miből válogatni. Akár a Balatonnál nyaralóknak is érdemes elugraniuk Zalakarosra.

Zalakaros strandfürdő