• Pénteken napközben elérte az első beadott oltások száma az 5,5 milliót, így július 3-tól – több egyéb enyhítés mellett – védettségi igazolvány nélkül látogathatók a fürdők, uszodák.

  • Ezáltal egyszerűsödik a fürdők és a vendégek dolga a belépésnél.

Múlt hét óta tudható, hogy az 5,5 millió oltott elérésének másnapjától nem kell védettségi igazolványt felmutatniuk a 18 év felettieknek a közfürdőkbe, uszodákba való belépésnél. Péntek napközben elértük az 5,5 millió beoltottat – ezt Pintér Sándor belügyminiszter hivatalos határozatban hirdette ki, így szombattól életbe lép a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának hatodik fokozata, ami egy újabb fontos állomás az élet és a gazdaság újraindításában.

A szombattól életbelépő enyhítések közé tartozik, hogy megszűnik a kötelező maszkviselés az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön, azt már csak a kórházakban és szociális intézményekben kell viselni. Szombattól már védettségi igazolvány nélkül is be lehet menni a vendéglátó üzletekbe, szálláshelyekre, szabadidős létesítményekbe, valamint az előreváltott ülőhelyes nézőtérrel megrendezett kulturális rendezvényekre, előadásokra.

Megszűnnek az üzletekre vonatkozó eddigi korlátozások, a távolságtartási szabály és már nem lesz négyzetméter alapú létszámkorlát. A családi események, magánrendezvények esetén az eddigi 50 fős létszámkorlátozás 100 főre, a lakodalom esetén a 200 fős létszámkorlátozás 400 főre emelkedik.

Széchenyi GyógyfürdőSportrendezvények, a zenés-táncos rendezvények, illetve a zárt térben tartott, vagy 500 főt meghaladó szabadtéren tartott egyéb rendezvények tekintetében nem történik enyhítés, maradnak a hatályos szabályok, vagyis ezeken a rendezvényeken marad a létszámkorlátozás és továbbra is csak védettségi igazolvánnyal lehet részt venni. A 18 év alattiak is csak védettségi igazolvánnyal vagy védett személy felügyelete mellett vehetnek részt ezeken a rendezvényeken.