• Térképen mutatjuk a legújabb hazai gyógyfürdőket és gyógyvizeket.

  • Az elmúlt bő egy évben nem adtak ki túl sok új minősítést egyikből sem.

2023 januárjától mostanáig két új gyógyfürdővel és öt új gyógyvízzel bővült a hazai kínálat. Utóbbiak közül kettő korábban már rendelkezett gyógyvíz minősítéssel, és ezt újra megszerezték.

Kezdjük a legújabb hazai gyógyfürdőkkel. Az illetékes kormányhivatal 2023 egészében, és egyelőre 2024 eddigi részében is csak egy-egy új gyógyfürdő címet adott ki. Tavaly szerezte meg ezt a minősítést a Tótkomlóson található Rózsa Gyógyfürdő. Idén januárban pedig a Kisteleken működő fürdő kapta meg újonnan a gyógyfürdő címet. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy jellemzően évi egy, vagy két fürdővel bővül a hazai gyógyfürdők köre, tehát ebből a szempontból nem volt rendhagyó ez az időszak.

Új gyógyvíz minősítésekből már egy kicsit többet adtak ki az elmúlt bő egy évben, bár nem sokkal. 2024 eddigi részében nem bővült a hazai gyógyvizek száma. Tavaly kapta meg ezt a minősítést a kiskunhalasi Halasthermál 4-es számú kútja, valamint Szolnokon a 2-es számú termálkút vize.

Újonnan szerezte meg a gyógyvíz minősítést a budapesti V.30 Belvárosi Sportközpont. Annak idején kifejezetten a sportközpont építése miatt fúrtak új termálkutat. A 2021-ben megnyitott létesítmény gyógyvize mozgásszervi betegségek esetében rendelkezik kedvező hatással.

V30 Sportközpont gyógyvíz minősítés Budapest

Szintén 2023-ban kapta meg a gyógyvíz minősítést a Mátészalka Városi Uszoda és Strandfürdő vize (Szatmár Kincse gyógyvíz néven), valamint a Veresegyházi Termálfürdő vize. Közös pont, hogy mindkét termálvíz korábban már gyógyvíznek számított, csak lejárt a minősítésük. A mátészalkai gyógyvíz csípő- és térdízületi artrózis, az ízületek és a gerinc kopásos megbetegedései, továbbá egyes gyulladásos megbetegedések esetén rendelkezik kedvező hatással. A veresegyházi gyógyvíz pedig ízületi gyulladásoknál, ízületek degeneratív betegségeinél, valamint műtéti utókezelésnél ajánlott.

A lenti térképen kékkel jelölve láthatják az új gyógyfürdőket, pirossal pedig az új gyógyvizeket.


Itt olvashat arról, hogy egyes termálvizeknek miért lehet kedvező hatása a bőrproblémákra.