• Régóta ismert, hogy számos termálvíz, gyógyvíz rendkívül hatékony lehet egyes bőrbetegségek esetén.

  • Egy kutatás során megnézték, hogy mi állhat ennek a hátterében.

Olaszországi orvosok néhány évvel ezelőtt készítettek egy érdekes tanulmányt a termálvizek krónikus bőrbetegségekre gyakorolt hatásáról. Ehhez korábbi kutatási eredményeket összegeztek, tehát nem külön egy-egy termálvíz, vagy gyógyvíz hatását nézték meg, hanem általánosságban vizsgálták ezt a témakört.

Abból indultak ki, hogy tapasztalatai úton a világ számos országában már régóta alkalmazzák a termálvizeket egyes bőrproblémák kezelésére. Akár önmagában, akár gyógyszeres terápia kiegészítőjeként. Sőt, a kozmetikai ipar is előszeretettel használja a termálvizeket egyes készítményekben. Nagy előnye ezeknek a fürdőkezeléseknek, hogy jellemzően nincsenek kellemetlen mellékhatásaik.

Számos tanulmány vizsgálta már ezt a témakört és ezek arra jutottak, hogy a termálvizes kezelések segítik a bőr regenerálódását, továbbá hatékonyak egyes bőrbetegségekre. A balneoterápiával sikeresen kezelt bőrbetegségek közé tartozik – többek között – a pikkelysömör, az atópiás dermatitisz, seborrheás dermatitisz, a viszketés, a rosacea, a lichen ruber planus.

Ugyanakkor még mindig nem teljesen tisztázottak azok a mechanizmusok, amelyek révén a termálvíz használata számos kórkép tüneteit enyhíti. Viszont azonosítottak három olyan területet, amelynek minden bizonnyal jelentős szerep jut a kedvező hatásban.

1. Kémiai-fizikai tulajdonságok

A termálvizek hőhatása értágulatot okoz, fokozza a vérkeringést. A hőstimuláció egyéb kedvező hatásai közé tartozik a kollagénben gazdag szövetek fokozott nyújthatósága. A rövid távú hőstressz hatására az emberi bőr jelentős mennyiségű opioid peptidet képes felszabadítani, ami módosítja a fájdalomküszöböt.

Az ásványi anyagok jelenléte az a fő jellemző, amely a termálvizet a bőr egészsége szempontjából igazán hatékonnyá teszi. A termálvizek – különösen a magas sótartalmúaknak és a kéneseknek – hámosító, regeneráló és antioxidáns hatásuk miatt különösen hasznosak lehetnek bőrgyógyászati célokra.

A fürdőzés eltávolíthatja a számos bőrbetegséget okozó mikrobiális peptideket, csökkentheti a gyulladást, javíthatja a mikrokeringést. Ezek a jótékony hatások, vagy az ásványi elemek bőrfelvételével, vagy a bőr hőmérsékletének szabályozásával függnek össze.

kénes vizű Zsóry Gyógyfürdő

2. Termálvizek hatása az immunológiai folyamatokra

Gyulladáscsökkentő és immunmoduláló hatást tulajdonítanak a termálvizeknek. Egyes vizsgálatok arról számoltak be, hogy az olyan ásványi anyagok, mint a kén, mangán, magnézium, cink, szelén, stroncium, szilícium-dioxid és kalcium-bikarbonát alkalmazása immunmoduláló hatással lehet a bőrbetegségekre.

Például mind a kén, mind a mangán baktericid hatással rendelkezik. A magnézium és a cink erősíti a bőrgátat és az immunrendszert, míg a magnézium- és kalciumsók kombinációja felgyorsítja a bőr regenerálódását. A szelén pedig képes elnyomni a Langerhans-sejtek gyulladásos válaszát.

Zalakaros gyógyfürdő isiász

3. Mikrobiológiai tulajdonságok

A vízben lévő mikrobáknak is lehet terápiás hatása. Egyes termálforrásokban ugyanis különleges baktériumkolóniákat mutattak ki. Például az Aquaphilus dolomiae-ről kiderült, hogy jelentős farmakológiai tevékenységet fejt ki a gyulladásra, a viszketésre és a veleszületett immunitás fokozására. Sőt, egy budapesti radioaktív termálforrásból izolálták a Deinococcus nemzetség egy új faját, amelynek a Deinococcus fonticola nevet adták.

Számos betegség, mint például az atópiás dermatitisz és a pikkelysömör, összefüggésbe hozható a bőr mikrobiom összetételének megváltozásával. A probiotikus La Roche Posay termálvízzel végzett balneoterápia pedig a gyulladásos bőrbetegségekben javítja a bőr mikrobiomját.

Összességében tehát a termálvizek gyógyhatása a kémiai, fizikai, immunológiai és mikrobiológiai tulajdonságok kombinációjának köszönhető. Ugyanakkor még számos kutatásra van szükség annak a meghatározásához, hogy mely termálvizek alkalmasabbak bizonyos bőrbetegségek kezelésére, mint mások.

A kutatás egyéb érdekességeket is tartalmaz erről a témakörről, amire a következő napokban még visszatérünk.

Illusztrációk: a kénes vizéről ismert mezőkövesdi Zsóry Gyógyfürdő és a Zalakarosi Fürdő.