• Elterjedt problémának számítanak a bokát és a lábakat érintő fájdalmak.

  • Mi állhat ezeknek a hátterében, és ilyenkor szóba jöhetnek-e a gyógyfürdős kezelések?

Sok embernek okoznak problémát a hosszabb-rövidebb ideig tartó boka- és lábfájdalmak. Ezek a panaszok olykor rendkívül kellemetlenek lehetnek, megkeserítik a betegek mindennapjait. A láb és a boka fájdalmának hátterében többféle alapvető probléma állhat. Ez lehet sérülés, amely olykor sportolás közben alakul ki, vagy egy rossz lépés következménye, esetleg túlzott, vagy helytelen terhelés eredménye, amely mikrosérülések kialakulásához vezet, és idővel fájdalmat okozhat. Továbbá ide sorolható a porckopás is.

Kevésbé súlyos esetekben a fájdalom általában néhány nap alatt magától, vagy krémek, borogatások segítségével gyorsan enyhül. Azonban ha a fájdalom nem szűnik, esetleg rendszeresen visszatér, akkor mindenképpen ajánlott orvoshoz fordulni. A legelterjedtebb problémának a bokaficamok és az előláb deformitások állnak (például a bütyök, vagy a kalapácsujj). Ezek a deformitások akár olyan súlyos fájdalmat is okozhatnak, hogy a beteg képtelen még a cipőjét is felvenni.

A túlterheléses fájdalmak és a porckopásos problémák esetében általában először a konzervatív kezelések kerülnek szóba, nem pedig a sebészi eljárások. Ilyen kezelések lehetnek például gyógyszerek, injekciós terápiák, valamint lézeres vagy ultrahangos kezelések, amelyek csillapíthatják a fájdalmat és csökkenthetik a gyulladást. Ezek segíthetnek elkerülni a műtétet, vagy bizonyos esetekben elhalaszthatják annak az időpontját. Hasonló megközelítés érvényes a bokaficam esetében is, ahol a sérülés típusától függően lehet szükség műtétre, bokarögzítőre vagy akár gipszre.

Felvetődik kérdésként, hogy a boka- és lábfájdalmak esetén mikor és milyen fürdőkezelések alkalmazhatók? A hideg víz általában hatékony friss sérülés vagy gyulladás esetén. A gyógyvíz pedig jellemzően a reumatikus elváltozások és kopások kezelésénél javallott.

Leginkább az ortopédiai műtétek utókezelése során ajánlottak a gyógyfürdős kezelések, ezen belül a vízben végzett torna különösen hatékony. Az ízületeket érintő műtétek utáni rehabilitációnál is kiemelt szerepe van a víz alatti gyógytornának, mivel a vízben könnyebb a mozgás, így hatékonyabban lehet átmozgatni az ízületeket.

gyógyvíz lábproblémák esetén

Ide kattintva egy olyan fürdős élményelemről olvashat, amit eredetileg reumásoknak találtak ki.