• Sokak életét keseríti meg a kézízületi porckopás, ami fájdalommal, a kezek korlátozott mozgástartományával jár együtt.

  • Egy olaszországi kutatásban áttekintették a 20 év alatt született orvosi kutatásokat, köztük mezőkövesdi, hévízi, gunarasfürdői vizsgálatok eredményeit is.

Hatékonyak-e a kézízületi porckopás esetén a különféle fürdőgyógyászati kezelések? Erre kerestek választ egy 2023 őszén publikált olaszországi kutatásban. A kézízületeket érintő porckopás ugyanis rengeteg embert érint, különösen gyakori az 50 év feletti nők körében. A betegség jelentősen rontja az életminőséget, hiszen fájdalommal, merevséggel, korlátozott mozgástartománnyal jár együtt.

A tapasztalatok szerint – kiegészítő kezelésként – a különféle fürdőgyógyászati kezelések enyhíthetik a betegek panaszait, ugyanakkor a meglévő kutatási eredményeket átfogó vizsgálat ezt megelőzően nem állt rendelkezésre. Ezért az olasz szakemberek áttekintették a 2003 és 2023 között a témában született orvosi kutatásokat – köztük Magyarországon készült vizsgálatokat is.

A külföldi kutatások között több olyat is említenek, aminek során úgynevezett peloid iszapot használtak. Például az egyik vizsgálatban a betegek egy része ilyen kezelésben részesült, amit otthoni tornagyakorlatokkal kellett kiegészíteni. A másik csoport csak tornagyakorlatokat végzett. A peloidos csoport fájdalmai, valamint a kezük funkcionalitása még a második és a hatodik héten végzett kontrollvizsgálatok során is jelentősen jobb volt a „csak tornázós” csoportnál.

Egy másik kutatásban 20 perces iszappakolásban és 15 perces termálvizes fürdőzésen vettek részt a páciensek, 12 napon át. Itt a kontrollcsoport semmilyen kezelésben nem részesült. Az iszapos-fürdőzős csoport esetében kedvező változásokat tapasztaltak a kiindulási helyzethez képest, amelyek még a hat hónappal később végzett vizsgálat során is fennmaradtak.

Az olasz szakemberek három magyarországi vizsgálatot is megemlítettek. Az egyik során mezőkövesdi kénes gyógyvizet alkalmaztak. A kúra három hétig tartott, az egyik csoport gyógyvízben, a másik melegített csapvízben fürdött. Előbbi csoportnál egyértelműen kedvezőbb változásokat tapasztaltak, különösen a fájdalmak csökkenése terén. Mellékhatásokkal nem találkoztak.

Zsóry fürdő kénes gyógyvíz porckopás

Egy hévízi kutatásban 47 beteg vett rész, akiket két csoportra osztottak. 23-an hévízi gyógyiszapos kúrát kaptak, 24-en szintén, de egy apró csavarral. Az utóbbiakra ugyanis egy nejlon kesztyűt adtak, így náluk az iszapnak csak a hőhatása érvényesült. Rövidtávon mindkét csoportnál enyhültek a tünetek. A 16 héttel későbbi kontrollvizsgálaton viszont látványosan jobb eredményeket tapasztaltak azoknál, akiknek a bőrét közvetlenül érte a hévízi gyógyiszap.

Hévíz Tófürdő

Egy gunarasfürdői kutatásban mágnesterápiával egészítették ki a gyógyvizes fürdőzést. Egyik csoport mindkettőt, a másik csoport csak mágnesterápiát kapott. Akik mindkettőben részesültek, azoknál jelentősebben enyhültek a panaszok. Apró érdekesség: a fürdőzés során 36 és 38 Celsius-fokos gyógyvizet is használtak. A 38 Celsius-fokos gyógyvizes fürdőzésben részesülőknél látványosabb volt a javulás mértéke.

Összességében a kutatás során igazolni látták, hogy kézízületi porckopás esetén érdemes fürdőkezeléseket is alkalmazni. Ezek ugyanis csökkentik a fájdalmat, javítják az ízületek mozgékonyságát, különösen a betegség kezdeti szakaszában. Elsősorban a kombinált kezelések tűnnek hatékonynak, főleg azok, amelyekben iszapkezelést és gyógyvizes fürdőzést is alkalmaztak. A vizsgálatok szerint a balneoterápia kedvező hatása akár hónapokkal később is érvényesül és csökkenthető a szedett gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító gyógyszerek mennyisége. A jelentkező mellékhatások gyakorisága csekély, s amit tapasztaltak, azok is csak enyhe tünetek voltak.

Hamarosan újranyitnak egy gyógyvizes fürdőt a Dunántúlon. Itt olvashat róluk bővebben.