• A kor neves fürdőorvosai már a termálvíz feltörése után nem sokkal áradoztak róla.

  • A kiemelkedően magas kéntartalmú mezőkövesdi termálvíz hivatalosan 1968-ban kapta meg a gyógyvíz minősítést, de akkor már rengetegen esküdtek a kedvező hatására.

„Kovács J. András budapesti lakos már két éve rendszeresen látogatja a mezőkövesdi fürdőt. Egészségi állapota igen sokat javult. Erről így nyilatkozik: Tíz éven át motoroztam, megfáztam. Olyan a szakmám, hogy a napi 8 óra munkaidő felét a szabadban kell töltenem. Télen, nyáron, esőben, fagyban ez nem kellemes egy reumás embernek. A kövesdi fürdő gyógyvize csaknem teljesen meggyógyított. Nézze meg – folytatja – ilyen könnyen fel tudom emelni a bal karomat. Nemrégen még ez igen nagy fájdalmat okozott. A gyógyfürdőnek köszönhetem, hogy meggyógyultam”.

Ez lehetne egy mai történet is, de még 1969 augusztusában számolt be róla az Észak-Magyarország napilap. Majdnem pontosan egy évvel azután, hogy a mezőkövesdi termálvíz hivatalosan is megkapta a gyógyvíz minősítést, és 30 évvel azt követően, hogy feltört a víz a föld mélyéről.

Zsóry Lajos főszolgabírónak, majd országgyűlési képviselőnek jelentős birtoka volt Mezőkövesden. Az 1930-as években komoly kőolajkutatási programot hajtottak végre országszerte és a szakemberek a Zsóry birtok alatt is fekete aranyat sejtettek. Zsóry Lajos hozzájárult egy kutatófúráshoz, ami 1938-ban kezdődött.

1939. február 25-én azonban olaj helyett 30 méter magas vízoszlop tört fel a mélyből. Ekkor komoly dilemma elé állították Zsóry Lajost. A kutatást finanszírozó iparügyi minisztérium ugyanis közölte vele, amennyiben a fúrás során földbe helyezett csövek ellenértékét megtéríti, úgy megmarad a termálkút. Ellenkező esetben az olajkutató csoport a csöveket kiszedi és magával viszi. Zsóry gyorsan döntött: kifizeti a kívánt összeget.

Nem a semmi alapján döntött így, ugyanis előtte szakvéleményt kért a korszak két neves fürdőorvosától. A korabeli sajtó erről így számolt be:
„Dr. Kárpáty Jenő és dr. Kunszt János (az utóbbi a Rudas gyógyfürdő igazgatója) szakvéleménye szerint idült gyomorhurutok, székrekedéssel járó gyomorhurutok, hurutos sárgaság, gyomor és vékonybélfekélyek esetében feltétlen eredménnyel jár az ivókúra. Mint fürdőkúra pedig a következő betegségek leküzdésére eredményes: reumás megbetegedések, érgörcsök, bizonyos bőrbajok. A forrás nagy kén-, lithium-, alkáli-, szénsav-, hidrokarbonát- és magnéziumtartalmú hévíz. Nemcsak hazai viszonylatban egyedülálló, de európai viszonylatban is számottevő”.

Zsóry eleinte palackozva hozta forgalomba a vizet, de ezzel párhuzamosan elkezdte egy fürdő építését is. A maihoz képest jóval szerényebb kis fürdő hivatalosan 1940. július 7-én nyitotta meg a kapuit, de igazából a nagyközönség már június utolsó napjaiban birtokba vette a medencéket.

Idén lesz 56. éve, hogy a mezőkövesdi termálvíz hivatalosan is megkapta a gyógyvíz minősítést. Erről 1968 szeptemberében írt az Észak-Magyarország napilap. Nem tartották túl nagy hírnek, hiszen akkor már köztudomású volt a magas kéntartalmú víz kedvező hatása, inkább amolyan szükséges formaságként számolt be erről a napilap. Zsóry Lajos egyébként a fürdő országos hírnevét nem érhette meg, ugyanis a létesítmény megnyitása utáni esztendőben, 1941-ben az egyre súlyosbodó érszűkülete miatt elhunyt.

korabeli hír a Zsóry gyógyvízről

Jelenleg négy mezőkövesdi termálkút ad hivatalosan gyógyvíz minősítésű vizet. A fürdő 1983-ban kapott gyógyfürdő minősítést, 2013 óta pedig gyógyhelynek számít.

Egy 1978-as felvétel a fürdőről:

Mezőkövesdi fürdő 1978

A mezőkövesdi gyógyvíz hatása

A Zsóry Gyógy- és Strandfürdőben érhető el a legmagasabb kéntartalmú hazai gyógyvíz. A kén a bőrön át és belélegezve is könnyen felszívódik, értágító tulajdonsága révén csökkenti a vérnyomást, javítja az erek, beleértve a koszorús erek vérellátását. A kénes fürdő gyulladáscsökkentő hatású, ezen felül élénkíti a légzést, javítja az anyagcserét. Kedvező a degeneratív ízületi betegségek esetén, de a szulfidion bizonyos bőrbetegség gyógyításában is szerepet játszik. A Zsóry víz kalcium, magnézium és hidrokarbonát tartalmánál fogva is gyulladáscsökkentő hatású. Magas klorid tartalma fokozza a szervezet ellenálló-képességét, élénkítő és általános erősítő tulajdonsága is van.

mezőkövesdi Zsóry gyógyvízzel töltött medence

Sok helyen tartanak mostanában esti fürdőzéseket. Az aktuális éjszakai fürdőzésekről itt olvashat.