• Egy hajdúszoboszlói gyógyvízzel végzett orvosi kutatás szerint a fürdőkúrák szerepet játszhatnak az érrendszeri betegségek megelőzésében.

  • A gyógyvíz kedvező hatását véreredményekkel igazolták.

Néhány évvel ezelőtt szakorvosok megvizsgálták a hajdúszoboszlói gyógyvíz érelmeszesedést megelőző hatását. A kutatásba 42, mozgásszervi panaszokkal küzdő, 40 év feletti beteget vontak be. Ők három héten át, heti öt alkalommal, 30 perces, 38 Celsius-fokos kádfürdős kezelésben részesültek.

A csoport egyik fele hajdúszoboszlói gyógyvízben, míg a másik fele felmelegített csapvízben fürdött. A vizsgálat során a betegek nem tudták, melyik csoportba tartoznak. A kezeléseket egyszerre végezték, a betegeket paravánnal elválasztva, hogy a gyógyvíz jellegzetes illata az egész helyiséget bejárja. A csapvizet színezték, hogy látványra is hasonlítson a szoboszlói gyógyvízhez.

A gyógyvíz hatásának bizonyításához a kezelések előtt és után több alkalommal is vért vettek a betegektől, és vizsgálták a koleszterin, a triglicerid és a CRP szintjüket.

A CRP (C-reaktív protein) szintjének vizsgálata fontos szerepet játszik a kutatásban, mivel ez a fehérje gyulladás esetén termelődik a májsejtekben. Ezen felül néhány évvel ezelőtt kiderült, hogy a magas CRP-szint előrejelzi az szív- és érrendszeri betegségek, s ezen belül például az érelmeszesedés fokozott kockázatát, továbbá szerepe lehet annak a kialakulásában is.

A kezelések után végzett vérvizsgálatok szerint a gyógyvízzel kezelt betegek koleszterinszintje három hónappal később is csökkent, míg a csapvízzel kezelt betegeknél növekedés mutatkozott. A CRP-szint mindkét csoportban csökkenni kezdett a kezelések után, de a gyógyvizes csoportban ez a csökkenés tartósnak és statisztikailag is jelentősnek bizonyult.

A vizsgálat a következő konklúzióval zárult:
„A mért eredmények és tendenciák tükrözik a termálvíz biológiai hatását, és élettani szempontból jelentősebbnek tekinthető hatását a csapvízhez képest. Első alkalommal jutottunk arra az eredményre, hogy a gyógyvizes kezelés tartósan és jelentősen csökkenti a szérum CRP-szintet. Ennek alapján a balneoterápiának szerepe lehet az érelmeszesedés megelőzésében.”

Hajdúszoboszlói Gyógyfürdő gyógymedence

Itt olvashat arról, hogy hamarosan nyit a Hungarospa exkluzív fürdőrészlege.