• Nem halogatható tovább a patinás gyógyfürdő felújítása, ezért a szomszédos szállodával párhuzamosan 2022-ben nekikezdenének a felújításának.

  • A Rác fürdő pótolhatná a kieső bevételeket, de még nem tudni, mikor nyithatják újra.

A budapesti fürdők közül hosszú éveken át a Széchenyi Gyógyfürdő után a Gellért Gyógyfürdő vonzotta a második legtöbb vendégeket. A magas látogatószámát annak köszönhette, hogy a fővárosba látogató turisták körében hatalmas népszerűségnek örvendett. A pandémia miatt azonban a 2019-es 658 ezerről tavaly 119 ezerre csökkent a vendégszámuk.

Azért, hogy a turizmus teljes beindulását követően is ott lehessen a népszerűségi élbolyban a Gellért, lassan már nem halogatható tovább a fürdő felújítása. Erről Szűts Ildikó, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. vezérigazgatója beszélt a Népszavának. „Már nincs lehetőség a halogatásra. Az épület alatti pince statikai állapota annyira leromlott, hogy teljes egészében alá kellett dúcolni. Az ikonikus hullámmedencét az idén már nem is indíthattuk el. A szálló tulajdonosa jövő év januárjában kezdene hozzá a felújításhoz, ezt megpróbáljuk márciusra kitolni, de az már az utolsó utáni határidő” – mondta Szűts Ildikó, aki azt is elárulta, hogy hamarosan kiírják a tervező kiválasztását célzó tendert.

A fürdő felújítását sürgeti, hogy a szomszédos Gellért Hotel 2019-ben új tulajdonoshoz került. Márpedig a szálloda új gazdája, az Indotek Group már korábban nekikezdett volna a munkáknak. Viszont a közös gépészeti, elektronikai és statikai elemek miatt ennek csak akkor van értelme, ha a gyógyfürdő és a szálloda rekonstrukcióját összehangolják. (A szálló új tulajdonosa egyébként annak idején megvette volna a fürdőt is, csak nem adták el neki).

A Budapest Gyógyfürdői Zrt. vezérigazgatója a Népszavának arról is beszélt, hogy a Gellért bezárása miatt kieső bevételeket az újranyitó Rác fürdő révén pótolnák. Ugyanakkor utóbbi esetében még nem ismert a nyitás időpontja. A tíz évvel ezelőtt elkészült, de egy napot sem üzemelt fürdőszállóra ugyanis még költeni kell a nyitáshoz, nem is keveset.

Gellért gyógymedence

A Rác fürdő kapcsán azért annyi pozitív hír van, hogy hamarosan már birtokon belülre kerülhet a Budapest Gyógyfürdői Zrt. Ahogy az MTI írja: május végén árverésen szerezte meg a Budapest Gyógyfürdői Zrt. a Rác fürdőt és a mellé épült szállodát. Az adás-vételi szerződés aláírása augusztus első hetéig húzódott, a kulcsok pedig várhatóan szeptember elején kerülnek a fővárosi cég birtokába.

Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes azt mondta: legkésőbb jövő év végén szeretnék megnyitni a Rác fürdőt. A felújítás üteme attól is függ, milyen anyagi helyzetben lesz a főváros, de akár uniós források bevonása sem kizárt. A városvezetés számára kiemelt jelentőséggel bírt visszaszerezni a különleges atmoszférával bíró fürdőt és a hotelt – mondta.

A vételár kifizetését követően 15 nap múlva kerülhet sor a birtokba vételre, így jelenleg nem lehet tudni, milyen állapotban van a fürdő és a szálloda – idézték Szűts Ildikót. Szavai szerint a város- és a cégvezetés szándéka egyértelmű: műszaki állapotfelmérés és üzleti koncepció készül. Ennek alapján lehet majd dönteni a szálloda sorsáról, a fürdő felújítását pedig a legrövidebb időn belül szeretnék megkezdeni.

Arról, hogy egy időben miért Imre fürdőnek nevezték a Rác fürdőt, ide kattintva olvashat.