• A következő négy évben eddig soha nem látott mértékű fejlesztések valósulhatnak meg a magyarországi gyógyfürdőkben.

  • 150 milliárd forintos keretösszegű pályázatot fognak kiírni a gyógyfürdők számára.

Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója egy jó hírről számolt be ma reggel a Kossuth Rádióban. „Nemsokára kiírunk egy 150 milliárd forintos keretösszegű pályázatot, ami a magyarországi gyógyfürdők fejlesztését fogja majd szolgálni. Azt gondolom, hogy ez a program 2025-re be is fog fejeződni. Mindenki látni fogja majd, hogy milyen jelentősen átalakulnak, szépülnek majd a magyarországi gyógyfürdők” – nyilatkozta a szakember.

Korábban egyébként már szóba került ez a gyógyfürdőfejlesztési program – még keretösszeg nélkül – és akkor kiderült, hogy egy EU-s forrás áll majd rendelkezésre erre a célra. A nemrég zárul uniós fejlesztési ciklusban nem volt lehetőség fürdőfejlesztésre. Egyetlen olyan pályázati csomag akadt, ami közvetve érintette a fürdőket: ezen a gyógyhelyek indulhattak és a települések infrastruktúrájukat fejleszthették. Így például sok helyen megújultak a fürdők előtti terek. Ugyanakkor ennek a keretösszege ötmilliárd forint volt, azaz meg sem közelítette a mostani program méretét.

Jelenleg egyébként a hatályos nyilvántartásban 103 magyarországi gyógyfürdő szerepel. Jogilag picit mást takar a gyógyfürdő fogalom, mint ahogy a közbeszédben használjuk. Azokat a helyeket jelöli, amelyeken gyógyvíz, gyógyiszap, vagy egyéb természetes gyógytényező felhasználásával fürdőgyógyászati kezeléseket nyújtanak. A cím használatára pedig a fővárosi kormányhivatal adja ki az engedélyeket.

Azt tippelnénk, hogy a következő időszakban olyan fürdők is igyekeznek majd megszerezni a gyógyfürdő címet, amelyek ezt eddig nem tartották fontosnak. Anno ugyanis a gyógyhelyfejlesztési pályázatot megelőző időszakban a települések sorra pályáztak a gyógyhely titulusra, pedig a gyógyfürdősnél sokkal kisebb forrásról volt szó.

Discopathia gyógyfürdő gyógyvíz diszkopátia