• Úgy tűnik, hogy a következő uniós fejlesztési ciklusban már gyógyfürdős beruházásokra is lehet majd pályázni.

  • Ez jó hír, mert az elmúlt években nem lehetett fürdőfejlesztésre EU-s forrásokat szerezni.

A hét elején jelent meg egy interjú Guller Zoltánnal, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatójával. Ebben elhangzott egy érdekes félmondat: „rövidesen indul minden idők legnagyobb gyógyfürdő-fejlesztési programja”. Először arra gondoltunk, hogy a vezérigazgató ennek kapcsán az elmúlt hetekben, hónapokban bejelentett számos – állami forrásból finanszírozott – fürdőfejlesztésre gondolt.

Bár az furcsa volt, hogy a mostanában beharangozott fürdőfejlesztések között nem kizárólag gyógyfürdős beruházások szerepelnek, hanem strandfürdős, élményfürdős fejlesztések is. Megkérdeztük ezért az MTÜ-t és kiderült, hogy valóban nem  erre gondolt a vezérigazgató. Guller Zoltán ugyanis a hamarosan kezdődő – 2021-2027-es – uniós pályázati ciklusban majd szereplő támogatási lehetőségre célzott. Nyilván erről további részleteket később közölnek.

Ez nagyon hír a hazai fürdőágazat számára, hiszen a nemrég zárult, 2014-2020-as uniós fejlesztési ciklusban nem volt olyan program, amire a gyógyfürdők pályázhattak volna. Ami fejlesztés a magyarországi gyógyfürdőkben az elmúlt években történt az vagy saját forrásból valósult meg, vagy célzott kormányzati támogatás révén.

Nem hivatalosan arról lehetett hallani, hogy azért nem volt lehetőség EU-s források igénybevételére, mert korábban sok feleslegesnek, vagy túlméretezettnek bizonyult fürdőfejlesztést valósítottak meg az uniós pénzekből. Annyiból azért ez biztosan nem volt szerencsés döntés, hogy emiatt azok a fürdők sem juthattak támogatáshoz, amelyek nem hülyeségre költötték volna a pénzt.

gyógyfürdő Európai Unió támogatásEgyetlen EU-s forrás akadt az elmúlt években, ami közvetve a gyógyfürdőkhöz kapcsolódott. Ez volt a gyógyhelyfejlesztési program, aminek révén közvetlenül a fürdőket ugyan nem lehetett fejleszteni, viszont a gyógyhely címmel rendelkező települések infrastruktúráját, a szolgáltatásaik színvonalát javíthatták (például fel lehetett újítani a fürdő előtti teret).

Azonban erre is csak egy viszonylag kisebb, ötmilliárd forintos keret állt rendelkezésre. Ennek a pályázatnak köszönhető egyébként, hogy az elmúlt években rengeteg fürdőhely szerezte meg a gyógyhely címet.