• Úgy tűnik, hogy a következő uniós fejlesztési ciklusban már gyógyfürdős beruházásokra is lehet majd pályázni.

  • Ez jó hír, mert az elmúlt években nem lehetett fürdőfejlesztésre EU-s forrásokat szerezni.

A hét elején jelent meg egy interjú Guller Zoltánnal, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatójával. Ebben elhangzott egy érdekes félmondat: “rövidesen indul minden idők legnagyobb gyógyfürdő-fejlesztési programja”. Először arra gondoltunk, hogy a vezérigazgató ennek kapcsán az elmúlt hetekben, hónapokban bejelentett számos – állami forrásból finanszírozott – fürdőfejlesztésre gondolt.

Bár az furcsa volt, hogy a mostanában beharangozott fürdőfejlesztések között nem kizárólag gyógyfürdős beruházások szerepelnek, hanem strandfürdős, élményfürdős fejlesztések is. Megkérdeztük ezért az MTÜ-t és kiderült, hogy valóban nem  erre gondolt a vezérigazgató. Guller Zoltán ugyanis a hamarosan kezdődő – 2021-2027-es – uniós pályázati ciklusban majd szereplő támogatási lehetőségre célzott. Nyilván erről további részleteket később közölnek.

Ez nagyon hír a hazai fürdőágazat számára, hiszen a nemrég zárult, 2014-2020-as uniós fejlesztési ciklusban nem volt olyan program, amire a gyógyfürdők pályázhattak volna. Ami fejlesztés az elmúlt években történt az vagy saját forrásból valósult meg, vagy célzott kormányzati támogatás révén.

Nem hivatalosan arról lehetett hallani, hogy azért nem volt lehetőség EU-s források igénybevételére, mert korábban sok feleslegesnek, vagy túlméretezettnek bizonyult fürdőfejlesztést valósítottak meg az uniós pénzekből. Annyiból azért ez biztosan nem volt szerencsés döntés, hogy emiatt azok a fürdők sem juthattak támogatáshoz, amelyek nem hülyeségre költötték volna a pénzt.

gyógyfürdő Európai Unió támogatásEgyetlen EU-s forrás akadt az elmúlt években, ami közvetve a gyógyfürdőkhöz kapcsolódott. Ez volt a gyógyhelyfejlesztési program, aminek révén közvetlenül a fürdőket ugyan nem lehetett fejleszteni, viszont a gyógyhely címmel rendelkező települések infrastruktúráját, a szolgáltatásaik színvonalát javíthatták (például fel lehetett újítani a fürdő előtti teret).

Azonban erre is csak egy viszonylag kisebb, ötmilliárd forintos keret állt rendelkezésre. Ennek a pályázatnak köszönhető egyébként, hogy az elmúlt években rengeteg fürdőhely szerezte meg a gyógyhely címet.