• A vártnál kevesebb település kap támogatást a gyógyhelyfejlesztésre fordítható uniós forrásból.

  • Négy régi és egy újdonsült gyógyhely nyert támogatást.

A közelmúltban eredményt hirdettek a “Gyógyhelyek komplex turisztikai fejlesztése” nevet viselő pályázaton. A Turizmus Online pedig közzétette a nyertes települések listáját. Ez az elnyert összeg nagysága szerinti sorrendben: Gyula, Bükfürdő, Mezőkövesd-Zsóry Fürdő, Kiskunhalas, Sopron-Balf. (Úgy tudjuk, hogy a Balatoni Kiemelt Üdülőkörzetbe tartozó gyógyhelyek – például Hévíz – pályázatát ettől függetlenül kezelik).

A pályázati forrásból egyébként nem a fürdőket, hanem az adott település infrastruktúráját, a szolgáltatásaik színvonalát lehet fejleszteni. Magát a pályázatot még 2015-ben írták ki és óriási gyógyhely-létesítési lázat indított el az országban.

2015 végén 20 gyógyhely volt 19 településen (Sárváron belül ugyanis két gyógyhely van), jelenleg viszont már összesen 32 gyógyhelyet tartanak nyilván. Legutóbb Mátraderecske kapta meg a címet. Az újdonsült gyógyhelyek számára éppen ez a pályázati forrás jelentette a fő motivációt.

Holott azért már a kezdetektől fogva látszódott, hogy messze nem juthat ebből forrás minden egyes gyógyhelynek. Az eredeti kiírásban is legfeljebb 8-12 nyertessel számoltak. Ezt tovább csökkentette, hogy az induláskor meghatározott 6,9 milliárd forintos keretösszeget 5 milliárd forintra csökkentették. S végül az említett öt településnek 4,5 milliárd forintot ítéltek meg.

A Turizmus Online arról ír, hogy közel 30-an pályáztak, azaz gyakorlatilag az összes gyógyhely. Magát a pályázatot egyébként idő előtt, még tavaly októberben lezárták, éppen a sok jelentkező miatt.

Gyulai termálfürdőA nyertesek között a legnagyobb meglepetésnek talán Kiskunhalas jó szereplése számít. A pályázat kiírásakor azt lehetett tippelni, hogy leginkább a régi gyógyhelyek fognak támogatáshoz jutni. Kiskunhalas pedig csak tavaly szerezte meg a gyógyhely címet.

Gyula / a megítélt támogatás összege: 999 809 000 Ft.

A város turisztikai fejlesztéseinek a fókuszában a település a gasztrokultúrájának az erősítése áll, amely egyszerre aknázná ki hiánypótló módon a település gasztronómiai hagyományait (csokoládé, kolbász, méz, pálinka), biztosítva az ezzel kapcsolatos kulturális és élvezeti élményeket.

A fejlesztés eredményeként a Gyulára érkező turisták számára több megkerülhetetlen kultúra és gasztroturisztikai célpont jönne létre. Kialakításra kerülne egy Csokoládé Élményközpont, a Százéves Cukrászda, a város vendéglátó, kulturális, turisztikai értékeire támaszkodva.

Szintén kialakításra kerülne a Gyulai Kolbász Élmény- és Látogatóközpont egy régi mozi épületében, a város tradicionális termékét népszerűsítve, ezzel bemutatkozási lehetőséget biztosítva a helyi vállalkozásoknak is.

Bükfürdő / a megítélt támogatás összege: 999 226 000 Ft.

A támogatási összeg és az önkormányzat által biztosított pályázati önerő együttesen alkalmas lehet arra, hogy a Látogatóközpontjukat fejlesszék, többek között “kövület” fal mobil alkalmazások, “szelfipont”-ok, gyermekfoglalkoztató helyek létesítésével.

Mezőkövesd-Zsóry Fürdő / a megítélt támogatás összege: 918 507 985 Ft.

A pályázati anyaguk szerint, egy tematikus egészségparkot hoznának létre a gyógyhely kapujában. A jelenlegi parkoló és ligetes szabad terület multifunkciós szabadidőparkká való átalakítása egyaránt szolgálná a korszerű infrastrukturális célokat, mint ahogyan a gyógyhely turisztikai vonzerőinek bővítését is.

Kiskunhalas / a megítélt támogatás összege: 876 510 464 Ft.

A gyógyhelyfejlesztési stratégiájukban azt a célt tűzték ki, hogy a szezont meghosszabbító, egész évben igénybe vehető, fizetős és piacképes turisztikai szolgáltatások, attrakciók jöjjenek létre, amelyek a gyógyfürdő vonzerejére építve, azt kiegészítve innovatív és interaktív megoldásokkal komplex élményszerzést szolgálnak.

Sopron / a megítélt támogatás összege: 754 662 903 Ft.

A pályázati anyaguk szerint, ahhoz, hogy az egészségturizmus valóban versenyképes legyen a városban, számos hiányosságot szükséges orvosolni. Például a gyógyhely megközelíthetőségének javítása, szélesebb egészségturisztikai kínálat és komplex csomagok kialakítása, kapcsolódó kiegészítő szolgáltatások minőségi és mennyiségi fejlesztése, városképi, üdülőhelyi szerkezeti fejlesztések, egyediséget hangsúlyozó marketingtevékenység végzése szükséges. Az elnyert támogatással ezeket szeretnék fejleszteni.

Fotó: H. Szabó Sándor