• Makón 1956-ban bukkantak termálvízre és egy évvel később kezdték meg a kút hasznosítását.

  • A „hasznosítás” eleinte meglehetősen érdekesen zajlott.

Egy kevésbé közismert jubileumra hívta fel a figyelmet a Délmagyarország napilap. Méghozzá arra, hogy 1957 óta, azaz 60 éve használják a termálvizet Makón. Ennek a célja eleinte nem a turizmus és nem is a gyógyászat volt. Akkoriban még nagyon kevés háztartásban volt fürdőszoba, ezért közfürdőt szerettek volna létesíteni.

A termálkút fúrását csak másodjára koronázta siker, végül 1956-ban találtak termálvizet, s hivatalosan egy évvel később üzemelték be a kutat. A korabeli viszonyokat jól jellemzi, hogy ez az „üzembe helyezés” még nem egy fürdő átadását jelentette. Az első időszakban ugyanis egy elvezető csatorna létesült a víznek, amit később betonlapokkal béleltek ki, és ezt tudták az emberek fürdőként használni.

A tisztasági fürdőként is üzemelő létesítmény átadására végül viszonylag sokat kellett várni, csak 1963-ra készült el a fürdő. Itt az első tíz évben kizárólag a termálkút vizét használták, 1973-ban fúrtak egy újabb, hideg vizes kutat.

A makói „őstermálkút” egyébként mind a mai napig üzemel, – bár azóta fúrtak további kutakat is – s várhatóan még jó 20 évig használni is tudják a vizét a Hagymatikum fürdőben.

Makói Hagymatikum GyógyfürdőA közelmúltban Fürdőfesztivál is volt Makón. A helyi televízió erről szóló tudósításait itt nézheti meg: