• Lelőjük a poént: nagyon úgy tűnik, hogy igen a válasz a címben feltett kérdésre.

  • Összegyűjtöttük, hogy jelenleg mit lehet tudni a csisztai vonal felújításáról.

1956-ban találtak termálvizet a Buzsák község közelében lévő Csisztapusztán. Ugyanebben az évben indult meg a közlekedés azon a kisvasúti vonalon, ami Balatonfenyvest kötötte össze Csisztapusztával. Eleinte ennek nem sok köze volt a turizmushoz. A nagybereki vasúthálózatot ugyanis mezőgazdasági termékek szállítása miatt építették, valamint a helybéliek használták tömegközlekedési eszközként.

Ugyanakkor a kisvasút nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a közúton nehezen megközelíthető csisztapusztai termálfürdő szélesebb körben ismertté váljon.

Egy idő után a turisták is felfedezték maguknak a fürdőt, később meg is toldották a vonalat és így jött létre a Csiszta-gyógyfürdő állomás.

Csisztapuszta kisvasútFénykorában napi 8 járat közlekedett Balatonfenyves és és a termálfürdő között. Azonban 2002-ben a rossz pályaállapotok miatt a Központi főmajor és Csisztapuszta között megszűnt a vasúti közlekedés.

Most azonban úgy tűnik, hogy újra elindulhat a vasúti közlekedés Balatonfenyves és Csisztafürdő között.

Eheti hír volt, hogy 10 milliárd forintos keretösszegből fejlesztik a hazai kisvasutakat. Ezt olvasva egyből arra gondoltunk, hogy remélhetőleg jut ebből forrás a csisztai vonalra. A jó hír az, hogy gondoltak erre a vasútvonalra is.

Csiszta FürdőA Magyar Közlönyben megjelent információk szerint több ütemben valósul meg a fejlesztés. Ezen belül az I/a. ütemben külön soron szerepel: „Balatonfenyves Gazdasági Vasút: Imremajor-Csisztafürdő tervezés”.

Azaz első körben a vonal újjáépítésének a tervei készülnek el. Az első ütemhez tartozó munkák 2017-2018-ban valósulnak meg. Ide tartozik egyébként – az I/b. ütembe – a kisvasút jelenleg is működő, Balatonfenyves és Somogyszentpál közötti szakaszának a felújítása.

A csisztai vonal újjáépítése pedig a II. ütemben kapott helyet, így leghamarabb 2019 táján kerülhet rá sor. Mindenesetre ez is óriási előrelépés, ugyanis eddig még tervek sem léteztek a vonal felújításával kapcsolatban.

A vonal megnyitása új vendégeket hozhatna a termálfürdőnek, hiszen biztosan sokan kötnék össze egy hangulatos kisvasutazással a fürdőzést. Ráadásul a balatoni turizmus is egy újfajta – időjárástól független – kikapcsolódási, kirándulási lehetőséggel bővülne.