• Európai uniós forrásból 50 milliárd forint keretösszegű gyógyfürdőfejlesztési programot hirdetnek meg idén áprilisban.

  • Ez újdonság lesz, hiszen a korábbi EU-s pályázati ciklusban nem indultak fürdőfejlesztési pályázatok.

Hazai turisztikai vezetők az elmúlt év során többször is beszéltek egy igen jelentős gyógyfürdőfejlesztési pályázatról, amit a 2027-ig tartó uniós fejlesztési ciklus keretén belül valósítanak meg. Akkor még 150 milliárd forint keretösszeget említettek, de úgy tűnik, hogy ennek a harmadáról, 50 milliárd forintról lesz szó.

A múlt pénteken megjelent Magyar Közlönyben ez a támogatási lehetőség már szerepelt is “Egészségturisztikai zászlóshajónak minősülő gyógyfürdők és környezetük komplex fejlesztése” címen. A tényleges pályázati kiírás április folyamán fog megjelenni.

Ez még úgy is jó hír a hazai gyógyfürdők számára, hogy a korábban említettnél kisebb összeg áll majd rendelkezésre. A 2014-2020-as uniós ciklusban ugyanis nem írtak ki olyan pályázatokat, aminek révén lehetett volna fejleszteni a fürdőket. A nem hivatalos magyarázat egyébként erre az volt, hogy a korábbi pályázati időszakban sok felesleges projekt valósult meg. Biztos akadtak ilyen esetek, de emiatt azok a fürdők sem juthattak EU-s forráshoz, amelyek átgondoltabban költötték volna el a támogatást.

beltéri medence termálvízPersze az elmúlt években is voltak megvalósult fürdőfejlesztések, de ezek vagy saját forrásból, vagy célzott állami támogatás révén jöhettek létre. Egyetlen uniós forrás akadt, amit közvetve fel lehetett használni a fürdők környezetének a rendbetételére. Ez volt az úgynevezett gyógyhelyfejlesztési program, aminek révén nem magukat a fürdőket, hanem a gyógyhely titulussal rendelkező települések infrastruktúráját lehetett fejleszteni. Viszont erre is csak egy kisebb, ötmilliárd forintos keret állt annak idején rendelkezésre és végül öt település jutott uniós forráshoz.