• A megye tavalyi vendégéjszakaszámának 62 százalékát Eger és környéke adta.

  • Nem véletlen, hiszen a megyeszékhelyen és közeli Egerszalókon, valamint Demjénben számos termálfürdő közül válogathatnak a vendégek.

Heves megye bővelkedik a kitűnő üdülési, pihenési, kirándulási lehetőségekben. Messze nem csak a termálfürdőkről szól ez a megye, de az is biztos, hogy a fürdőkínálat terén sincs szégyenkeznivalójuk. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján megnéztük, hogy milyen volt a 2020-as éve a megyének.

Tavaly a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma 798 ezret tett ki, ami a még „békeévnek” számító 2019-hez képest 45 százalékos csökkenést jelent. Ez érzékeny veszteségnek számít, bár azért kisebb mértékű csökkenésről van szó, mint például Hajdú-Bihar, Vas vagy éppen Zala megyében. Ebben szerepet játszhatott, hogy az említett megyékhez képest Hevesben mindig is erősebb volt a belföldi turizmus. Márpedig a tavalyi, turisztikai szempontból vérzivatarosnak számító esztendőben jobban jártak azok az üdülőhelyek, amelyek hagyományosan inkább a hazai vendégkörre építettek.

A megye turizmusát alapvetően Eger és környéke határozza meg. Jól mutatja ezt, hogy 2020-ban a megyei vendégéjszakaszám 62 százalékát az egri járás hozta. A települések szintjén pedig a megyeszékhely, Eger volt az éllovas 217 ezres éjszakaszámmal. Egert a két közeli termálfürdős üdülőhely, Egerszalók és Demjén követte 125 ezer, illetve 45 ezer vendégéjszakával. Azért elképesztő, hogy tíz-húsz éves távlatban Egerszalók és a Demjén micsoda fejlődésen ment keresztül.

Amíg a három legjelentősebb termálfürdős üdülőhely közötti erőviszonyokat jól mutatják a KSH megyei adatai, addig a többi település esetében már nagyon érződik annak a hátránya, hogy csak a kereskedelmi szálláshelyekről közölnek adatokat. Emiatt például Bükkszék esetében mindössze 236 vendégéjszakát közöl a KSH, hiszen ott lényegében csak a magánszálláshelyek működnek, utóbbiról pedig nincs KSH-s adat. Ez olyannyira irreális képest fest, hogy inkább nem is szerepeltettük a lenti táblázatban.

Egri termálfürdő, gyógyfürdő

Legnépszerűbb Heves megyei termálfürdős települések a teljes vendégforgalom alapján* – 2020 (kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma)

1. Eger 217.201
2. Egerszalók 125.360
3. Demjén 45.231
4. Hatvan 4095

*Belföldi és külföldi vendégéjszakák együtt.

Forrás: Termál Online gyűjtés a KSH adatai alapján