• Lengyelországban holnap ismét bezárják az összes uszodát.

  • Izraelben viszont a szabadtéri medencéket mától már lehet használni.

  • Idehaza meghosszabbították a korlátozásokat.

Izraelben a mai napon megkezdődik a koronavírus-járvány miatti korlátozások nagyobb léptékű feloldása. Megnyithatják a szabadtéri uszodákat, a strandokat és a turistalátványosságokat. Ennek kapcsán meghatározták azt is, hogy a szabad ég alatti medencéket és parkokat a beoltatlanok, köztük a gyerekek is látogathatják. A mozikat egyelőre nem nyitják meg, viszont a tízezresnél nagyobb, nyitott sportcsarnokokba be lehet engedni az ülőhelyek legfeljebb 30 százalékára nézőket, maximum ötezer embert. Ezen a hétvégén akár már ötezres szurkolótábor is jelen lehet a meccseken a nagyobb stadionokban.

Ismét szervezhetnek vásárokat és sportbajnokságokat Izraelben a „zöld” szabályok betartásával, vagyis a már beoltottaknak, a koronavírus-fertőzésből felgyógyultaknak és a friss negatív teszteket felmutatóknak. Ha az emberek egy helyben ülnek egy eseményen, akkor egyelőre nem étkezhetnek, de ha állnak és járkálnak, akkor felszolgálhatnak nekik ételt-italt, vagyis egyelőre csakis állófogadásokat lehet tartani. Zárt térben legfeljebb háromszáz, nyitott területen viszont akár ötszáz fős összejöveteleket is rendezhetnek ezen korlátozásokkal.

Ezentúl megjelennek a koronavírus-gyorstesztek is Izraelben: a szállodákban ezekkel ellenőrzik a még nem oltható 16 év alatti gyerekeket. Ilyen, negatívnak bizonyuló tesztek után léphetnek be azok is, akik valamilyen okból nem oltatták be magukat. Az országban eddig 5 147 284-an kapták meg az első, és 4 467 249-en a második dózis vakcinát is, előbbi szám az ország lakosságának 55,35 százalékát jelenti. A lakosság átoltottságában Izrael továbbra is világelső.

A világ más részein azonban nem ilyen jó a helyzet. Például Lengyelországban úgy tűnik, hogy elhamarkodták a lazításokat. Február közepén megnyithattak az uszodák, viszont nemrég bejelentették, hogy most szombattól kezdődően újra be kell ezeket a létesítményeket zárni. A lengyelországi korlátozások legalább április 9-ig lesznek érvényben.

Mi a helyzet Magyarországon? A ma reggeli bejelentés szerint egy héttel ismét megtoldják a jelenlegi korlátozó intézkedések hatályát. Ez azt jelenti, hogy március 29-ig minden marad változatlan. (Frissítés: április 19-ig). Reálisan nézve a helyzetet, azért húsvétra sem várható különösebb lazítás. A miniszterelnök mai bejelentése szerint viszont hamarosan kiadnak egy menetrendet az újraindításról, amiben a beoltottak számához lesznek rendelve a várható könnyítések. Talán ebből már látható lesz, hogy a fürdők, uszodák mikor kerülhetnek sorra.

beltéri medence termálvíz

Abban továbbra sincs változás, hogy a gyógyászati kezelések többsége a nyitvatartó fürdőgyógyászatokon elérhető a betegek számára.