• Kicsivel több mint egy hónapig tarthattak nyitva a lengyel uszodák.

  • A járványhelyzet alakulása miatt szombattól kezdődően ismét be kell zárniuk.

Lengyelországban alig több mint egy hónappal ezelőtt, február 12-től kezdődően lazítottak a korábbi rendelkezéseken. Ennek a része volt, hogy a szállodák, színházak, mozik, koncerttermek mellett az uszodákat is újból megnyithatták. Nos, nem tartott sokáig ez a helyzet, a héten újra szigorítások lépnek életbe a lengyeleknél és többek között az uszodákra is lakat kerül.

A koronavírus-járvány gyorsuló terjedése miatt ugyanis egész Lengyelországra kiterjesztik az eddig csak egyes régiókban érvényes szigorításokat, amelyek március 20-től április 9-ig lesznek érvényesek – jelentette be szerdán Adam Niedzielski lengyel egészségügyi miniszter sajtótájékoztatóján. A miniszter közlése szerint a koronavírus brit változata a gyorsuló járvány fő oka, amely a mostani fertőzések 52 százalékáért felelős. A 16 lengyel vajdaság közül négyben már korábban elrendelték a szállodák, a kulturális intézmények és az uszodák bezárását, a bevásárlóközpontokban is csak az alapvető szükségleteket kielégítő üzletek, szolgáltatások működnek.

Az általános iskolák első, második és harmadik osztályai – amelyek januárban visszatértek a tantermekbe – e térségekben ismét távoktatásra tértek át, ezt a rendelkezést is az egész országra kiterjesztik. A miniszter azt kérte a munkáltatóktól, hogy lehetőleg távmunkára álljanak át.

Szerdán Lengyelországban 25 052 új fertőzést regisztráltak, ami 7792 esettel több, mint az előző hét azonos napján volt. Kifejezetten a Covid-19 miatt egy nap alatt 103 ember, a Covid-19 és más betegségek együttes megléte miatt pedig 350 ember hunyt el.

medence úszómedenceA közel 38 millió lakosú országban 315 777 az aktív fertőzések száma, jelenleg 21 511 fertőzött szorul kórházi kezelésre, ez 3133-mal több mint előző hét azonos napján. A betegek közül 2193-an vannak lélegeztető gépen. A miniszterelnöki hivatal főnöke, Michal Dworczyk szerdán közölte: több mint 3 millió embernek már beadták az oltás első dózisát. Összesen szerdáig 4,5 millió oltást adtak be.

(MTI/Termál Online)